Продължете към съдържанието

Празнична архиерейска вечерня в Курилския манастир „Св. Йоан Рилски“

5880039 1На 30 юни, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, на празника Събор на св. славни и всехвални апостоли и в навечерието на Възвръщането на честните мощи на преп. Йоан Рилски Чудотворец, бе отслужена тържествена вечерня в Курилския манастир „Св. Йоан Рилски“.

Богослужбата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Нектарий, игумен на празнуващия манастир, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.


С благолепни църковни песнопения огласиха храма Ангел Младенов, секретар на Софийската света митрополия, и Светослав Цеков.

По време на богослужението бе осветено петохлебие за здраве и благословение, а в неговия край епископ Поликарп се обърна към духовенството, певците и честните поклонници, като преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, и отправи отеческата повеля: „… да прославяме преподобния отец св. Йоан Рилски, да си спомняме за неговия завет и като се ползваме духовно от него, да възрастваме като достойни православни християни пред Господа Иисуса Христа. Нека смирението на св. Йоан Рилски, неговата кротост, неговото въздържание, неговата благодетелност да затуптят в нашето сърце и да ни направят достойни Божи чеда!“. Владиката изрази сърдечната си благодарност към игумена на светата обител за топлото гостоприемство и пожела на всички благословен и радостен празник.

След края на богослужбата всички присъстващи бяха поканени на празнична вечеря.

Текст и снимки: Константин Обретенов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content