Продължете към съдържанието

Храмов празник в Буховския манастир „Св. Мария Магдалена“

08На 22 юли 2021 г. чествахме паметта на св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна.

В склоновете на Мургаш планина, на 3 км от гр. Бухово и на 18 км източно от София е разположен манастир, посветен на св. Мария Магдалена.

В манастира има основи на голяма базилика с размери 41 x 26 м, от IV век, както и на сгради, които са свързани с нея. Открити са и каменни плочи със специфична украса, което говори, че навярно тук е имало и е минавала укрепителна линия още преди създаването на самия манастир.

Вероятно манастирът е основан през XVI век – време на сравнителна верска търпимост, когато християните в империята имат възможност да възстановяват свои храмове. Манастирът е част от Софийската Мала Света гора. При кърджалийско нападение през XVIII век той е напълно разрушен и изоставен.

Църквата е възстановена през 1881 г. върху основите на базиликата. Въпреки че не е постоянно действащ, манастирът се поддържа и по празници се извършва богослужение.

В празничния ден на 22 юли 2021 г., утреня и св. Литургия бяха отслужени в манастирския храм „Св. Мария Магдалена“ от изпълняващия длъжността игумен протойерей Венцислав Попиванов, протойерей Сава Кокудев, свещеник Любомир Янъков, свещеник Арсений Каньов и свещеник Илия Павлов. След Литургията бе отслужен празничен водосвет. Беше раздаден и благодарствен обяд.

В празника се включиха гости от Бухово, съседните села и София. Така също и представители на Столичен инспекторат, които традиционно участват в организацията и посрещането на празника.

Текст и снимки: Буховския манастир

{gallery}2021-07-22{/gallery}

Visits: 2

Skip to content