Продължете към съдържанието

Започна поклонническият поход “Рилският чудотворец”

03На 1-ви август за 12-та поредна година потегли поклонническият път "Рилският чудотворец", който се организира от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и храм „Св. София – Премъдрост Божия“, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

По традиция той започна от старинния храм "Св. София", където бе отслужена св. Литургия и празничен водосвет от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, председател на храма и духовен надзорник на Софийска епархия, и протойерей д-р Сава Кокудев от храмовото духовенство.

В края на литургията архимандрит Василий произнесе проповед за празника на св. братя Макавеи и Изнасянето на св. Кръст Господен, като се обърна с насърчителни думи към участниците в поклонническото пътуване.

По традиция бе отслужен и тържествен водосвет, за здраве и благословение на всички присъстващи.

След това поклонниците се отправиха с литийно шествие към ротондата „Св. Георги Победоносец“ и от старинния столичния храм потеглиха по своя път до Рилския манастир.

Походът, който символично повтаря пренасянето мощите на преподобния св. Йоан Рилски Чудотворец, преминава през местата, за които има спомен, че е минало шествието. Маршрутът обхваща  живописните Витоша, Верила и Рила и след пет дни ще достине Рилската света обител.

В своята първа вечер участниците в похода се събраха край хижата „Кумата“ на Витоша – в близкия параклис „Св. Йоан Рилски“, където архимандрит Василий според установената традиция прочете акатист на Рилския чудотворец.

В края на последованието протосингелът вдъхнови поклонниците с кратко слово: „По Божия милост, по молитвите на св. Йоан отново сме тук, отново започнахме четенето на акатиста, стоейки прави, и започнахме прехода към Рилския манастир, където е раката с нетленните мощи на св. Йоан. Нека по неговите молитви Бог да ни дава сили, да ни вразумява, да ни облагодатява, да ни одухотворява да вървим по пътя на спасението, а на похода – по пътя към най-голямата обител в България – Рилския манастир. С радост да влезем в манастира и да почувстваме онази благодат, която убеден съм, всеки един от вас чувства, влизайки в манастира и пеейки тропара, и онова духовно усещане при заставането на колене пред раката с осветеното тяло на нашия покровител. Нека Бог да благослови всички, да ви дава сили, разум и най-вече любов един към друг“.

„Ако следваме чисто човешката логика, не би трябвало да сме тук, това става с Божия подкрепа“ – сподели доц. д-р Павел Павлов, преподавател в Богословския факултет и организатор на поклонническия поход: „Изисква се сила и вяра човек да тръгне по горските пътеки към нашия покровител. Да благодарим на Господа, че ни даде сили в колебанията и ни помогна да сме тук заедно, въпреки трудностите и изпитанията, които има всеки един от нас в днешно време“.

{gallery}2021-08-01{/gallery}

Visits: 0

Skip to content