Продължете към съдържанието

Архиерейска света Литургия и офикии в храм “Св. ап. Петър и Павел”, гр. Своге

IMG 9289 scaledВ неделния ден на 8 август, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети енорията на гр. Своге и отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Св. ап. Петър и Павел“.

Тази година, в дните на Богородичния пост, където се извършва съборно богослужение се донася иконата на Божията Майка „Вратарница“, на която вярващите имат възможност да се поклонят и помолят. Специално за богослужбата в гр. Своге бе  донесена Богородичната икона, като бе поставена на централно място в църквата. С голяма радост местните християни посрещнаха и иконата, и викария на Софийския митрополит, за когото бяха поставили пътека извън храма, украсена с червени карамфили.

В богослужението заедно с епископ Поликарп  съслужиха: архимандрит Евтимий, протойерей Любомир Пешев, председател на храма, свещеник Валери Спасов от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Утринните песнопения бяха изпълнени от протойерей Петър Славов и свещеник Гавриил Николов от София, подкрепени от свещеник Лъчезар Лазаров, а литургийните – от хор, съставен от местни християнки.

В края на св. Литургия епископ Поликарп отличи с офикия „иконом“ протойерей Любомир Пешев, който т. г. на 6 август, навърши 40 години свещеническо служение. С офикия „протойерей“ бе отличен свещеник Валери Спасов, който тази година навършва 30 години свещеническо служение.

На наградените свещеници владиката отбеляза, че това е за духовно тяхно поощрение, и пожела да бъдат светъл християнски пример за духовните им чеда, за които още по-усърдно да се грижат.

Застанали край иконата на Божията Майка в центъра на храма, духовниците изпълниха Молебния канон на Св. Богородица. С поучително слово в края на богослужбата, изхождайки от неделното Евангелие, към многобройните присъстващи се обърна епископ Поликарп. В своето слово той каза още:

„В дните сме на Богородичния пост. Дни, в които се молим Бог да ни дарува сили и здраве, за да посрещнем празника Успение на Неговата Майка. По време на поста четем съборно Богородичния канон, който Църквата ни е оставила за утешение в тези нелеки дни… На всеки Св. Богородица да дава радост, щастие и духовен мир. По Нейните молитви Бог да ви благослови! И да наспори в живота на всеки един спасителните добродетели.“

Владиката преподаде на вярващия народ първосветителското благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела от негово име здраве, радост и духовни сили.

С приветствени думи към викария се обърна иконом Любомир Пешев, който благодари за посещението на владиката и му поднесе красив букет и ароматна погача, подготвена от жените в енорията.

След посещението си в гр. Своге, епископ Поликарп и придружаващите го духовници посетиха Искрецкия манастир "Успение Богородично". Там бяха посрещнати от игумена архимандрит Януарий и като се поклониха във възстановения храм, разгледаха прилежащите манастирски сгради.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки от св. олтар: Емануил Сетайеш

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 


 

Visits: 0

Skip to content