Продължете към съдържанието

В столичния храм „Св. Параскева“ бе отслужена архиерейска вечерня с Богородичен канон

5900227 1На 12 август в столицата бе остлужена поредната съборна вечерня с архиерейско предстоене, на която бе изпълнен и Молебният канон на Св. Богородица. Тази вечер службата бе в столичния храм „Св. мчца Параскева“ на ул. „Раковски“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечернята бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия, архимандрит Евтимий, иконом Йоан Чикалов, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, иконом Емилиян Костадинов, предстоятел на храм „Св. Благовещение“, протойерей Стилиян Табаков, предстоятел на храм „Св. Андрей Първозвани“, протойерей Радослав Трайков, предстоятел на храм „Успение Богородично“ на пл. „Ручей“, протойерей Георги Янев от храмовото духовенство, както и йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Любомир Славчев и дякон Алексий Мулачки.

За църковните песнопения на вечернята се погрижиха софийски храмови певци, ръководени от д-р Любомир Игнатов и д-р Андрей Касабов, а Молебния канон те изпълниха заедно с духовенството и с богомолния народ, събрал се в храма.

За вечернята в храма бе донесена от Църногорския манастир благоукрасена икона на Св. Богородица „Вратарница“, препис на чудотворната икона от Иверския манастир на Света Гора.

В края на службата епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като призова християните да подражаваме на Божията Майка: „Така да застанем пред Бога, така да се утвърдим в добродетел пред Него, че без капка съмнение, имайки вяра колкото синапово зрънце, да кажем на онова, което е невъзможно, да се случи, за да може дръзновението ни пред Бога да бъде полезен, спасителен акт за онези, които са около нас… Нека по молитвите на Св. Богородица Господ Иисус Христос да отвори Своите врати на милосърдието и на всеки да дари такова дръзновение, което е необходимо да носят верните, като по този начин бъдат светлина за света и пример за човеците, които живеят в този грешен и многострадален свят“.

_5900169

Текст и снимки: Пламен Михайлов
Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

https://youtu.be/8JvBPjIZODk

Visits: 0

Skip to content