Продължете към съдържанието

Молебният канон на Св. Богородица бе изпълнен съборно на архиерейска вечерня в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“

5900680 1На 13 август в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ до Женския пазар бе отслужена архиерейска вечерня с последния за тазгодишния Богородичен пост Молебен канон на Божията Майка.

С благословението на Негово Светейшество Софийския Митрополит и Български патриарх Неофит вечернята бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Александър Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, протойерей Стилиян Табаков, предстоятел на храм „Св. Андрей Първозвани“, протойерей Петър Славов, енорийските духовници свещеник Захарий Димитров, свещеник Георги Стойнев, свещеник Сотир Христов и свещеник Любомир Тасев, както и йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Валери Делчев.

За църковните песнопения на вечернята се погрижиха свещеник Борис Борисов, протодякон Иван Петков, Светослав Цеков и храмови певци, които изпълниха и Богородичния канон заедно с духовенството – на български език в метрична форма според светоотеческите образци и по музикалната адаптация на ставрофорен иконом Кирил Дидов.

За вечернята в храма бе донесена от Църногорския манастир благоукрасена икона на Св. Богородица „Вратарница“, препис на чудотворната икона от Иверския манастир на Света Гора. На нея се поклониха голямото множество християни, събрали се и тази вечер да почетат Божията Майка.

В края на службата епископ Поликарп отправи към християните слово за Св. Богородица: „Тя е с нас и ще бъде с нас не само през тези дни, когато усърдно се молим с молебно пение и пост, но и през всички дни до края на живота ни. Ще бъде с целия свят и ще помага със Своята майчина грижа на всеки да се утвърди във вяра, надежда и любов, за да бъде светлина за света, както рече Спасителят“.

Владиката поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, а о. Александър му преподаде благодарност за съборната служба и за молитвеното застъпничество пред Бога от името на църковното настоятелство, на всички присъстващи и от свое име.

_5900601

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content