Продължете към съдържанието

Излезе от печат и последният том на българския Миней – за месец август

Minei avgustС благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит излезе от печат Минеят за месец август, последната книга от 12-томния богослужебен сборник, съдържащ годишния кръг на богослужението.

С това бе приключена работата по първото българско издание на минеите на църковнославянски език.

Настоящото първо българско издание е осъществено от Софийска света митрополия с общите усилия на братствата при храмовете “Св. Седмочисленици“, “Св. Георги“ – ротонда, “Св. Неделя“, “Св. Петка Самарджийска“, манастирите Калоферски и Църногорски, на полиграфистите от печатница Симолини, София, и съдействието на книгоиздателско сдружение Православно Отечество.

То е субсидирано от дарители, цените са намалени, така че да бъде достъпно за храмовете и манастирите, както и за християни, които желаят да го закупят. Заедно с всекидневните служби в него са включени и службите на българските светии.

+++Mineite

Минеят е църковно-служебен сборник, съдържащ служби на светиите и църковните празници за всеки ден от годината, разделени по месеци. Думата „миней“ произлиза от гр. – μηναῖον— месечен. Минеят представлява комплект от 12 богослужебни книги, с отделен том за всеки месец.

Минеите се оформят през през 8-9 в. от творения на църковните поети и химнографи св. Андрей Критски, св. Йоан Дамаскин, св. Козма Маюмски, св. Йосиф Песнописеци др. Първите преводи на църковнославянски език са от 10-11 в. С появата на книгопечатането са издадени и първи печатни минеи в Русия.

Минеят за месец август съдържа 670 стр., голям формат, двуцветен печат, твърда корица с кожена подвързия.

Единична цена: 54 лв.

Цена за целия комплект от 12 тома: 580 лв.

Отделен том, както и целият комплект могат да бъдат закупени от Софийска света митрополия, тел. 0879 259 293, г-н Кольо Лозанов и от Книжна борса „Г. Искър“, тел. 087 890 8244.


 

Visits: 1

Skip to content