Продължете към съдържанието

С панихида и литийно шествие в София бе почетена паметта на Цар Борис III

IMG 1997На 28 август 2021 г. се навършиха 78 години от кончината на Цар Борис III.

По този повод в София Фондът за опазване на историческото наследство „Цар Борис и Царица Йоанна“ организираха литийно шествие до втория гроб на Царя Обединител в парка „Врана“, където бе отслужена панихида от ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“, в съслужение със ставрофорен иконом Александър Георгиев, предстоятел на столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“.

На паметната плоча на Цар Борис цветя и венци поднесоха представители на Студентски клуб „Спаичъ“, Национално движение „Ново начало“, евродепутатът Андрей Ковачев и др.

За случая бе донесена за поклонение и икона на св. Йоан Рилски Чудотворец, дарена на Цар Борис от български монах от светогорския манастир „Ватопед“ и която била положена на гърдите на Царя по време на неговото опело.

Както всяка година на този ден, игуменът на Рилския манастир Адрианополският епископ Евлогий и монашеското братство също отслужиха панихида – в манастирския храм „Рождество Богородично“.

След като гробът на Цар Борис в Рилския манастир е осквернен от комунистическата власт, тленните му останки са пренесени в двореца „Врана“, където Царица Йоанна построява малък параклис. През 1954 г. по заповед на комунистическите управници параклисът е взривен и тленните останки на Царя изчезват завинаги. На негово място днес има паметна плоча.

През 1993 г. е открито сърцето на Цар Борис и е препогребано във възстановения му гроб в Рилския манастир.

Източник и повече снимков материал: kingsimeon.bg

Visits: 0

Skip to content