Продължете към съдържанието

Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в деня на Съединението на България

Помнете вашите наставници…“ (Евр. 13:7)

 

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В деня на Съединението на славната ни Българска държава се обръщаме към всички вас с отеческа обич и искрен поздрав. Сърцата ни се изпълват с радост и вълнение при спомена за това родолюбиво дело. Преди 136 години, с Божия помощ нашите предшественици, които обединени от вярата, доброто и надеждата за светло бъдеще на идните поколения, обединиха народа и успяха да се преборят и съберат границите на Отечеството ни, като съединиха разделения по територия, но не и по дух – единен български народ.

Съединението прави силата“ – емблематични слова, за които положиха душите си и отдадоха живота си безчет знайни и незнайни родолюбиви българи.

В наши дни, като че ли заветните думи на предците ни са само една златна сентенция украсяваща входа на емблематичната за държавата и народа ни сграда – Народното събрание. Днес обществото ни е водено не от принципа на съединението, а от духа на разделението. Все повече се отдалечаваме от заветните поучения на св. ап. Павел, който ни наставлява да няма помежду ни разцепления, а да бъдем съединени в един дух и в една мисъл (1 Кор. 1:10),  за да бъдем всички едно(Йоан 17:21), така, както Господ Иисус Христос молеше Небесния Си Отец. Непреходни са думите на Спасителя: „всяко царство, разделено на части една против друга, запустява; и всеки град или дом, разделен на части, една против друга, няма да устои” (Мат. 12:25), без обединение и единомислие.

 В празничния ден сме призвани не само да отдадем почит и благодарност към всички, които извършиха делото на Съединението, но и да се вгледаме в себе си, в това, което се случва в съвременното ни общество – дали това е духът на единството и Съединението или е духът на разединението?!

Всесърдечно молим Всеподателя на всички блага Господ Иисус Христос – духът на единството никога да не оставя обичния ни български народ, държавата и обществото, така, както всякога и светата ни Българска православна църква се стреми и ратува за единение и просперитет на народа и на скъпата ни Родина България!

 

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Нека изкореним силите на разединението в общественото ни съзнание и като имаме пред очи примера на нашите предшественици, обединени от вярата, надеждата и любовта, извоювали в далечната 1885 г. Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Нека и ние в единомислие, разбирателство и мир помежду си да градим славната ни държава на духа.

Драгоценно е нашето народно и църковно единство! Единствено със силна вяра, упование и молитвено прибежище в Бога, ще оделотворим единението на народа, и чрез усилията на всекиго от нас, ще запазим благословената ни Родина чиста и свята такава, за каквато се бориха и ни я завещаха нашите предци!

Бог да пази България!

Честит и благословен празник! За много години!

† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ


 

Visits: 0

Skip to content