Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия и водосвет в чест на Кръстовден в храм “Въздвижение на Светия Кръст Господен”

20210914 085201 scaledДнес,14 септември, честваме празника Въздвижение на Честния Кръст Господен. В столичния квартал "Лозенец" се намира велелепен храм, посветен на св. Кръст, който тържествено отпразнува храмовия си празник. Събрани в храма под знака на Господния Кръст, духовници и миряни заедно отправиха молитви към Бога и Му благодариха за великите Му благодеяния към нас, човеците.

С благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит архиерейската св. Литургия бе отслужена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, протойерей Любомир Стоянов, предстоятел на храма, протойерей Константин Цанков от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев и дяконите: митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, дякон Валери Делчев и дякон Никола Чочев.

Църковните песнопения бяха прекрасно изпълнени от хор „Св. Наум Охридски“ и храмовите певци, под диригентството на д-р Андрей Касабов.

Според църковното установление в края на утренята тържествено бе изнесен от олтара Честният Кръст Господен и бе поставен на специално подготвен аналой, богато украсен със свежи цветя.

Продължителното богослужение завърши с пастирско слово за Честния и Животворящ Кръст Господен на Българския патриарх Неофит, произнесено от епископ Поликарп. В него се казва:

„… Носенето на Кръста е едновременно и жребий, и чест за всеки християнин. „Словото за кръста – пише свети апостол Павел – е безумство за ония, които гинат, а за нас, които се спасяваме, е сила Божия“ (1 Кор. 1:18).

Нека се възползваме щедро от тази сила, да имаме всякога пред очи Кръста Христов и с него да побеждаваме всяко изкушение и изпитание, изправящо се пред нас и препречващо пътя ни към Царството Божие. Разсъждавайки върху тайната на Кръста, преподобният Симеон Нови Богослов казва, че „това е Кръстът – да умрем за целия свят, да претърпим скърбите, изкушенията и останалите страдания на Христа. Когато носим кръста си със съвършено търпение ние подражаваме на Христовите страдания и по този начин прославяме нашия Бог и Отец – като Негови синове по благодат и сънаследници Христови“ (Деятелни и богословски глави, 48).

Кръстът е сила и слава на Господа Иисуса Христа, а затова той е сила и слава и на Неговата света Църква и на всекиго от нас.“

Владиката поздрави председателя, храмовото духовенство, певците за тяхното изпълнение, настоятелите на храма и всички присъстващи от името на Негово Светейшество и като преподаде патриаршеското благословение на всички, пожела здраве, радост и мир чрез знамението и спасително действие на Господния Кръст. В отговор протойерей Любомир Стоянов благодари на викарния епископ за благодатната служба, за духовната подкрепа и му поднесе красив цветен букет.

По традиция след литургията бе извършено и водоосвещение за здраве, духовна подкрепа и благословение на присъстващите.

Текст и снимки: Весела Игнатова
Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

Skip to content