Продължете към съдържанието

Тържествена архиерейска вечерня в столичния древен храм “Св. София”

20210916 185705 scaledНа 16 септември, в навечерието на празника на св. София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, в старинния столичен храм „Св. София“ бе отслужена тържествена архиерейска вечерня.

В този ден се навършва една година от както древната църква получи в дар частица от мощите на първия епископ на гр. Сердика (София) св. свмчк Климент папа Римски († ок. 101 г.) и на първия мъченик на гр. Сердика св. Потит (145 – 160 г.).

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечерното богослужение бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха иконом Йоан Карамихалев, протойерей д-р Сава Кокудев и протойерей Васил Танев от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев, свещеник Венцислав Попиванов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Никола Чочев.

Празничната служба бе огласена с изпълненията на хор „Св. Наум Охридски“, дирижиран от д-р Андрей Касабов.

По време на вечернята бе осветено петохлебие, което епископ Поликарп раздаде в края на богослужбата за здраве и благословение на всички присъстващи.

Тържествена, празнична и велелепна бе вечернята, посветена на св. София и трите ѝ дъщери, с духовното присъствие на първия епископ на гр. Сердика – св. Климент и на първия сердикийски мъченик – св. Потит.

По време на богослужението викарният епископ пострига за "четец и певец" благоговейния младеж Никола Димитров, когото настави да бъде усърден в служението на Църквата.

Продължителната вечерна богослужба премина неусетно и завърши с пастирско слово на епископ Поликарп, който подробно припомни житието на св. София и нейните дъщери – Христови невести, пострадали мъченически за вярата си. Владиката благодари на църковното изпълнение за неговата съпричастност и отправи пожелания за благодатна, духовна вечер.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content