Продължете към съдържанието

Храмов празник отбеляза древната базилика “Света София”

20210917 101059На 17 септември – денят, когато Църквата чества св. мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов – столицата празнува своя празник, а древната базилика „Света София” отбелязва своя храмов празник.

В празничния ден бе отслужена архиерейска св. Литургия, предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него край св. Трапеза застанаха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия, архимандрит Евтимий, иконом Йоан Карамихалев, протойерей д-р Сава Кокудев и протойерей Васил Танев от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев, протойерей Захарий Димитров, протойерей Венцислав Попиванов, свещеник Любомир Янъков,  свещеник Захарий Бозов от Западно- и Средноевропейска епархия, митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Никола Чочев.

Утринните песнопения бяха изпълнени от певци на хор "Св. Наум Охридски" и храмовите певци, ръководени от д-р Андрей Касабов, а литургийните – от храмовия смесен хор.

И тази година древната базилика събра стотици вярващи, които пожелаха с молитва да почетат светата мъченица София и трите ѝ дъщери, избрали да бъдат Христови невести. Тържествената богослужба бе уважена от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и представители на Столична община.

В края на литургията епископ Поликарп се обърна към събралото се множество богомолци и като ги поздрави за празника, прочете Обръщение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Българския патриарх Неофит в чест на празника. В него се казва:

„В този ден, избран и за празник на прекрасния ни столичен град, поздравяваме и приветстваме с обич всички столичани, благопожелавайки на всички, които живеят и се трудят в града на Божията Премъдрост крепко здраве, радости и успехи, измолвайки Божията помощ и Неговата неоскъдяваща благодат всякога да изобилстват над този град и над цялото ни мило Отечество. Специално се обръщаме към държавното и общинско ръководство, което полага усилия за доброто и преуспяването на прекрасния ни град, който е наш общ дом, а затова е обща и отговорността ни за неговото процъфтяване.

Нека Божията Премъдрост, Чието име с гордост носи обичната ни столица, и Която е Самият Господ Богочовекът Иисус Христос, да умъдрява всички нас, да направлява мислите и действията ни във верния път, та с общи усилия да градим настоящето и бъдещето на града и страната си. Да пазим Божиите заповеди и пътя на Премъдростта, като неизменно помним казаното ни от Иисуса, син Сирахов, че „Всяка премъдрост е от Господа и с Него пребъдва вовеки“ (Сир. 1:1), защото там, където обитава Премъдростта, там има и разум, единомислие и блага воля.

По молитвите на света Богородица, на светите Христови мъченици Софѝя, Вяра, Надежда и Любов и на всички просияли в светостта Свои угодници Господ Бог да милва и спасява всички нас! Честит и благословен празник!

С гръмко многолетие и благословение завърши празничната литургия в старинния столичен храм, който през целия ден бе посещаван от възпитаници на столични училища.

Текст и снимки: Весела Игнатова (1), протойерей Костадин Тренев (2)
Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1)

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

https://youtu.be/GpcCymAdfN8

 

 

Visits: 3

Skip to content