Продължете към съдържанието

Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в деня на Независимостта на България

R1 6231r fill

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В хилядолетната история на обичната ни Родина България има събития, които остават вечни и с особена почит и тържественост биват отбелязвани. Такъв е днешният ден, когато преди 113 години в престолния град Търново българският княз Фердинанд провъзгласи Независимостта на освободената и съединена единна българска държава, която, макар и обединена териториално, все още бе под чужда управленска власт.

Велик е Божият промисъл! Старославният Търновград бе пристан на последния български патриарх св. Евтимий Търновски, преди падането ни под османско робство. Точно там бяха изречени из устата на славния предстоятел думите преди неговото заточение, отправени към боголюбивия български народ: „На Светата Троица ви оставям – сега и навеки!“.

Пет века по-късно, отново в Търново българският княз Фердинанд обяви чрез манифест Независимостта на Българската държава и я провъзгласи за самостоятелна и независима.

Това знаково за страната ни събитие, обявено близо 30 години след Освобождението от иноверско робство, доказва на целия свят, че България никога не е преставала да бъде държава на духа и майка на културно и духовно извисени личности.

Благодарение на Божията благотна помощ, чрез единението на Църква, Държава и Народ, всички единомислено успяха не само да покажат единност, но и да засвидетелстват пред останалия свят, че страната ни е със славна история, в която народът е преминал през тежки изпитания, като злато в горнило.

Днес съвремието ни е изпълнено с множество независещи от нас проблеми и изпитания, които ни поставят в сериозна зависимост: разпространяващо се безверие, отчуждение на човеците и в огромна степен безчувственост към другия. Забързани в ежедневните си терзания и житейски грижи, виждайки как наш събрат страда, пренебрегваме неговото страдание, вместо да вдъхнем надежда, утеха и подкрепа в момент на изпитание.

БРАТЯ И СЕСТРИ,

Независимостта е Божи дар и национално постижение, но и изключителна отговорност, която днес е в нашите ръце! Съхраняването на този дар е възможно само, ако работим в единство за духовното и материално укрепване и въздигане на Отечеството ни, като загърбим всички свои пристрастия в името на Родината и народа. Най-сигурният залог за успеха, благополучието и просперитета на народа и страната ни е в отдаването и упованието в Онзи, Който „е същият вчера, и днес, и вовеки“ (Евр. 13:8) – Господ Иисус Христос, защото пълната ни свобода и независимост са „… в свободата, която Христос ни дарува” (Гал. 5:1). Към това ни призовава и затова всякога се моли Светата Православна Църква – към единение и мир на земята, към благоволение между човеците (Лука 2:14). И днес Църквата е стожер и неотменен пристан, чрез който ще постигнем градивност в обществото и просперитет на държавата ни, такива, за каквито са отдавали живота си нашите предци.

Честит празник! Да пребъде свободна и независима България!

Божието благословение и Христовият мир да бъдат над благочестивия ни народ!

† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

22.09.2021 г.

Visits: 1

Skip to content