Продължете към съдържанието

Опело на Пресвета Богородица

kanonИздание на Софийска света митрополия
Печат: АЯ Прес
Оформление и предпечат: ставрофорен иконом Кирил Попов
София, 2020 г.

Цена: 5 лв.

Текстът на Опелото е взет от книгата на Траянополски епископ Иларион (по-късно Доростолски митрополит) „Всевъзпяваната света Богородица“, Велико Търново, 2001, с. 51-74.
През 2008 г. нинездравстващият Български патриарх и Софийски митрополит Неофит (тогава Русенски митрополит) извършва редакция на този текст и подбор на тропари. По този начин „Опелото на Пресвета Богородица“ е изпълнено за първи път в Троянската света обител на 14 август 2008 г. в края на празничната вечерня.

В началото на изданието има специален увод „Чинът и последованието на Опело на Пресвета Богородица“, съставен от доцент д-р дякон Иван Иванов, като са използвани и материали на доцент д-р свещеник Стоян Чиликов. Избраните тропари са положени на ноти от иконом д-р Кирил Попов. Първите тропари на статиите имат и невмена нотация, направена от д-р Андрей Касабов. Компютърният набор е на Кристиан Попов. След нотираните тропари има и пълен текст на Опелото. Представени са особените възгласи на малките ектении (на църковнославянски и на български език). В края на книжката има цветно приложение – снимки от личния архив на г-н Ангел Младенов.

На корицата е публикувана икона „Успение на Пресвета Богородица“ от столичния старинен храм „Св. Николай Мирликийски“, изографисана през 2009 г. от д-р Стефко Аенски.

Visits: 24

Skip to content