Продължете към съдържанието

С водосвет започна строежът на храм “Св. Серафим Софийски” в столичния кв. “Надежда”

0 2

На 27 септември 2021 г., с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит започна строителството на православен храм „Св. Серафим Софийски Чудотворец“ в столичния кв. „Надежда“ 3.

Тържествен водосвет за началото на строежа бе отслужен от архимандрит Василий, протосингел на Софийската света митрополия, в съслужение с протойерей Христо Димитров, предстоятел на новостроящия се храм, иконом Константин Вълчев, предстоятел на храм „Св. Дух“, иконом Методи Корчев, предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски“, иконом Атанас Вълков и протойерей Венцислав Тонов.

На церемонията присъстваха Ирина Савина, зам.-кмет на Столична община по направление „Европейски политики, международна дейности и туризъм“, кметът на район „Надежда“ инж. Димитър Димов и кметовете на районите „Връбница“, „Люлин“, „Илинден“, както и олимпийският шампион от Токио Стойка Кръстева и нейният треньор Борислав Георгиев.

Православният храм ще носи името на първия български светец от векове назад, владика Серафим Соболев, канонизиран през 2016 г. след съвместна процедура на Българската и Руската православна църква.

„Специална благодарност отправям към ктитор Милен Янков на новия храм, който е основният дарител по изграждането на новото духовно средище“ – каза инж. Димитър Димов, който подари икона на Свети Серафим на дарителя.

Припомняме, че храмът ще бъде изграден върху общински терен, разположен на 2 194 кв. м. в ж.к. „Надежда“ 3-та част. От тях 260 кв. м. са предназначени за църквата и 380 кв.м. за разгърната застроена площ. Към него ще се построят и обслужващи помещения, които ще бъдат разположени върху площ от 180 кв. м. Очаква се строително-монтажните дейности да приключат до 36 месеца.

Строежът на новия храм започва след решение на Столичния общински съвет за учредяване на безвъзмездно и безсрочно право на строеж. Първата копка направи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, на 26 февруари 2020 г.

Всеки желаещ да се включи с дарение за храма може да го направи на следната банкова сметка:

Инвестбанк АД
IBAN: BG30IORT80481094005400
BIC: IORTBGSF
Храм "Свети Серафим Софийски Чудотворец"

Източник: Официален сайт на Столична община
{gallery}2021-09-27{/gallery}

Visits: 6

Skip to content