Продължете към съдържанието

Празник в Самоковския манастир „Покров Богородичен“

IMG00176 scaledНа 1 октомври Православната църква отбелязва празника Покров на Пресвета Богородица. Празникът особено се почита в Софийска епархия, защото има множество храмове, манастири и оброчища, посветени на Майката Божия, на Нейния Покров.

Тържествено празникът бе отбелязан, с Архиерейска Света Литургия в Самоков скрия девически манастир, защото манастирският храм е посветен от нашите предци на Покрова на Света Богородица.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, иконом Георги Шопов, протойерей Любомир Мишков, протойерей Георги Николов, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на столичния храм „Св. прор. Илия“, протойерей Емилиян Дамянов, свещеник Венцислав Ангелов, свещеник Любомир Тасев и дяконите Любомир Славчев, Алексий Мулачки и Никола Чочев.

Клиросното пение бе оглавено от г-н д-р Андрей Касабов, г-н Светослав Цеков и църковни певци от столични храмове.

На светата Литургия присъства г-н Владимир Георгиев, кмет на община Самоков и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

По време на службата, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бяха извършени две ръкоположения. Едно за презвитер – на дякон Любомир Славчев, и за дякон – на иподякон Емил Куков, който прие името Евтимий.

След светата Литургия бе извършено литийно шествие около храма и бе отслужен водосвет за здраве и благословение на присъстващите и на всички жители на Самоков.

С празнично слово към присъстващите се обърна Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, който говорейки за празника на Божията Майка подчерта, че е потребно да отворим сърцата си и ги направим чисти и годни, за да заживее в тях Господ Иисус Христос и да даде на всеки такава радост, която насърчава към стремеж и желание за придобиване на Небесното царство. Той призова всички да придобият дръзновение пред Бога, по примера на Света Богородица, щото Той да чува молитвата и да избавя всеки от всяко зло, като умирява и радва всеки.

Епископ Поликарп поздрави всички служащи, молещи се и присъстващи на празничното богослужение – от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като им пожела лек и благодатен празник.

Владиката поздрави майка Максима, игумения на манастира, и сестра Ирина, като им пожела радост в Бога, мъдрост и постоянство в монашеското поприще.

Празникът завърши с общ обяд, където отново всички, възрадвани от празника на Пресвета Богородица, се вдъхновиха в любов, мир и единомислие.

 

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

Skip to content