Продължете към съдържанието

Двама свещеника от Софийска епархия взеха участие в Петнайстите международни Цар-Шишманови дни в Самоков

244281067 4990151090999563 9165606422618805125 nДвама свещеника от Софийска епархия взеха участие в Петнадесетите международни Цар-Шишманови дни в Самоков и четиридесет и първите научни четения на Асоциация „Онгъл“, които се проведоха от 1 – 3 октомври.

Тази година форумът, с тема „Фолклор и религия: език текст – контекст“ е посветен на 250 години от първия самоковски препис на „История славянобългарска” на преп. Паисий Хилендарски от Алекси Велкович Попович (1771 г.), 160 години от излизането на сборника „Български народни песни” от Димитър и Константин Миладинови (1861) и 30 години от основаването на Асоциация „Онгъл” (1991 г.).

Организатор на събитието бе Община Самоков, Исторически музей – Самоков, Импресарско-издателска къща „РОД“ и Асоциация „Онгъл“. Сред учредителите на Асоциация „Онгъл“ и активни участници до днес са дфн. Росен Малчев, доц. д-р Константин Рангочев от Института по информатика и математика към БАН, проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей – Русе, етнографите Искра Тодорова и Десислава Тихолова, журналистът Цвета Ненова.

В четиридесет и първите научни четения на Асоцияцията „Онгъл“ са включени теми като: „Име и святост“, „Образ – мит –текст“, „Вяра и култ“, „Светци и фолклор“, „Етнос и менталност“.

Събитието бе открито от кметът Владимир Георгиев, който подкрепя ежегодното провеждане на научния форум. Поздрав към участниците бе  отправен от доц. д-р Константин Рангочев, председател на Асоциация “Онгъл”. Той представи в резюме историята на Асоциацията, както и постиженията в изследователската дейност. В последствие в изнесения доклад той подчерта, че именно благодарение на задълбочената изследователска дейност са изнесени исторически факти за лобното място на цар Иван Шишман и родното място на Паисий Хилендарски. Секретарят на “Онгъл” д-р Росен Малчев също сподели своите виждания за постиженията от работата на терен, а директорът на историческия музей Веселин Хаджиангелов представи огромното значение на археологията за новите исторически факти и открития.

Ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия запозна аудиторията с: „Историческата и духовна традиция, отразена в саморъчните надписи от камбанарията на Митрополитския храм „Успение на Пресвета Богородица”.

Протойерей Дилян Цветков, председател на столичния храм „Св. пророк Илия”, кв. „Княжево“, сподели за социалната дейност, която е развивал храм „Свети пророк Илия“ през първата трета на ХХ в. Отец Дилян разгледа дейността на Българската православна църква като отбеляза, че Църквата стои начело на социалната дейност в държавата. Тя обгрижвала даровити деца от бедни семейства и е изградила старопиталища в манастирите в Курило, Сеславци, Подгумер, летовищни станции в Драгалевския, Дивотинския, Долнолозенския и др. манастири. В сградата на Софийска митрополия е бил създаден център за обучение на сираци, в който усвоявали занаяти, които да им помогнат за изкарване на прехраната. Събирали се помощи от всички енории за хора с увреждания, като напр. в Неделята на Сионския слепец те са били предавани на Дружеството на слепите, а в Неделята на разслабления – на Дружеството на инвалидите.

В рамките на Международния симпозиум бе проведен и ХVI-я фестивал на културно-историческия и природонаучния късометражен филм и фотография „Балканска културна филмотека“.

830 scaled

Автограф на хаджи поп Алексия Маноилович от Самоков от 1778 г. в старопечатна книга от Самоковска духовна околия.

 

 

Подготви : Весела Игнатова
 

Visits: 1

Skip to content