Продължете към съдържанието

Тържествено бяха поставени кръстовете на новостроящия се столичен храм „Св. Пимен Зографски“

5940020На 6 октомври, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужен водосвет в столичния кв. „Изгрев“ – в градинката до КАТ, където се строи нов храм в чест на св. Пимен Зографски. Първата копка на единствения до момента храм, посветен на българския светец, бе положена на 6 юни 2019 г.

Водосветът бе предстояван от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Константин Стойчев, протойерей Антоний Милушев, предстоятел на новостроящия се храм, протойерей Костадин Тренев и дякон Алексий Мулачки.

На събитието присъстваха редица високопоставени гости, между които кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев, зам.-кмета на района г-жа Камелия Кюркчиева, председателя на Столичния общински съвет г-н Георги Георгиев, зам.-министри, спомоществуватели и местни жители.

Тържествено слово с благодарност към духовенството, ктитори и строители отправи кметът на района, а председателя на Общинския съвет обърна внимание, че във времена на изпитания е важно да ценим добродетелта на смирението, да помним, че всички са смъртни и да оставим след себе си дела, с които да поддържаме духовността – крепител на народа ни в миналото, настоящето и бъдещето.

Епископ Поликарп благослови всички присъстващи на паметното събитие, като ги поздрави за новата духовна придобивка от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката изрази радостта си от бързо напредналия строеж на новия храм и сподели: „Нашият скъп и мил народ има нужда от своята православна вяра, от православни храмове, които да насърчават всеки един от нас да помним вярата, да живеем в нея, и да бъдат като една отворена книга, просвещаваща всеки в доброто, в полезното, в добродетелите“.

Последва тържествено поставяне на двата кръста, които украсиха куполите на новостроящия се храм „Св. Пимен Зографски“.

_5930941

Текст и снимки: Пламен Михайлов

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content