Продължете към съдържанието

Празнична архиерейска вечерня в митрополитския столичен храм „Св. Петка“ – Стара

20211013 180007С празнична вечерня на 13 октомври започна отбелязването на храмовия празник на митрополитския храм „Св. Петка“ – Стара, намиращ се в комплекса от сгради на Софийската св. митрополия. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, вечерното  богослужение бе престоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение взеха участие ставрофорен иконом Николай Николов, предстоятел на тържествуващия храм, ставрофорен иконом Александър Величков, предстоятел на столичния храм "Св. Кирил и Методий",  храмовите свещеници: свещеник Стоян Алипиев, свещеник Александър Богданов, свещеник Станислав Иванов, митрополитския протодякон Иван Петков и дяконите Алексий Мулачки и Никола Чочев.

Църковните песнопения изпълниха софийски певци под ръководството на протопсалт Георги Миков. По традиция последованието на петохлебието беше отслужено в притвора на храма и раздадено в края на службата на присъстващите благочестиви християни.

В края на  вечернята епископ Поликарп благослови многобройното църковно изпълнение и се обърна с благо слово към препълнилите храма богомолци, дошли да потърсят вяра и утеха при св. Петка. Той припомни житието на обичаната от всички нас преподобна и каза:

"Спомняйки си днес за св. Петка – Параскева нека понесем нашия кръст, който Спасителят ни е дал. Да го носим със смирение и радост, с вдъхновение и послушание, а не с ропот и осъждане. Да го носим така, че не само да спасим нашата душа, но да послужим и за спасението на тези, които са около нас. Нека Бог ни дарува радост и мир в Божието име, по молитвите на преподобна Петка!" – каза още владиката.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова и протойерей Костадин Тренев

ЗА  ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

 

Visits: 0

Skip to content