Продължете към съдържанието

Храмов празник, архиерейска литургия и офикии в митрополитската църква “Св. Петка“ – Стара

20211014 110207С архиерейска света Литургия бе отбелязан храмовият празник на митрополитския храм „Св. Петка“ – Стара в столицата. Стотици християни се стекоха в сърцето на София, за да вземат участие в празничното богослужение. С дарове, молитва и приношения софиянци почетоха св. Параскева-Петка и нейния празник.

Празничното богослужение бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, с когото съслужиха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Николай Николов, предстоятел на тържествуващия храм, свещеник Стоян Алипиев, свещеник Станислав Иванов, дяконите Алексий Мулачки и Никола Чочев.

От стотици години този малък храм събира вярващите на обща молитва за възхвала към св. Петка. Въпреки дъждовният октомврийски ден и тази година храмът и дворът на църквата се изпълниха с богомолци, които искаха да участват молитвено в богослужението. Песенна възхвала към светицата отправиха храмовите певци и мъжкия храмов хор.

По време на богослужбата епископ Поликарп награди с офикия "протойерей" свещеник Стоян Алипиев от храмовото духовенство, който близо 30 години свещенодейства в Българската православна църква. Непосредствено след това владиката го офикира и за "иконом". Поставяйки му нагръдния кръст той му пожела сили, здраве, вдъхновение и стремеж за достойно служение на Бога.

С пастирско слово в края на литургията софийският викарий се обърна към боголюбивия народ. В него той говори за пътят на мощите на св. Петка, и затова че те са обиколили благодатно целия Балкански полуостров.

"Със своето нетленно тяло обиколило българските земи, св. Петка благослови Българската църква и  българския народ. А със своите молитви и чудотворство тя стана една от най-обичаните светици по нашите земи. Под нейния покров и под нейната молитвена закрила да възрастваме като достойни православни християни в единство и единомислие. По любовта и доверието, което имаме помежду си ще познаят, че сме Христови ученици" – каза владиката.

Епископ Поликарп благодари на отец Николай, който в този ден навършва 20 години, откакто е предстоятел на старинния столичен храм и му пожела: "Бог да му дава сили още дълги години да първенствува тук не само като началник, но и като свещеник с добър пример за другите. Бог да ти здраве и бодро да служиш на св. Петка, с отговорност и грижа да обслужваш старинния столичен храм."

Владиката поздрави свещениците, настоятелите, певците и всички трудещи се в този дом Божий и преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Текст и снимки: протойерей Костадин Тренев, Весела Игнатова

ЗА  ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

Visits: 0

Skip to content