Продължете към съдържанието

Празнична св. Литургия в Руската църква “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” и признание на български учени

0N7A0569На 14 октомври, когато честваме паметта на св. преподобна Петка Търновска, а по юлианския календар Покров на Пресвета Богородица, в руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“ бе отслужена Божествена литургия, възглавена от представителя на Московския и на цяла Русия Патриарх в София, Негово Високопреподобие архимандрит Васиан (Змеев). В съслужение с него в богослужбата взеха участие ставрофорен иконом Кирил Попов от столичния катедрален храм „Св.Неделя“, протойерей Серафим Янев, и.д. игумен на Кремиковския манастир и протойерей Димитър Тухчиев от храм „Св. вмчк Пантелеймон“.

След св. Литургия архимандрит Васиан се обърна към духовниците и богомолците, като ги поздрави по случай празника на Божията Майка и празника на преподобна Петка-Параскева. В своето слово той отбеляза, че този празник обединява руския и българския народ в тяхното упование на молитвеното застъпничество на Небесната Царица, която простира своя благодатен покров и над Русия,  и над България, и със своите молитви ни пази от всяко зло.

Архимандрит Васиан специално приветства отец Кирил Попов като изтъкна неговите трудове на Божия виноград като духовен пастир, диригент и църковен композитор, и му подари 57 том на Православната енциклопедия*.

Радостно е, че в този том на това най-престижно съвременно църковно издание са поместени биографични и творчески данни за един от най-видните български учени – старобългаристи проф. д.ф.н. Георги Попов, както и за неговия най-малък брат – ставрофорен иконом д-р Кирил Попов

След литургията в храма, по традиция бе извършен молебен в криптата на църквата, пред мощите на св. Серафим Софийски Чудотворец. Чинопоследованието бе предстоявано от отец Кирил Попов, който в края благопожела на всички здраве, упование в Бога и радост в Господа, такава, каквато е имал светител Серафим.

                                                                                         По материали от сайта на Руското подворие в София

{gallery}16-10-2021{/gallery}

*„Православная энциклопедия“ е специализирана енциклопедия, издадена от Църковно-научния център „Православна енциклопедия“. Ръководител и главен редактор на тази център от основаването му е Сергей Кравец. Първото издание е през 2000 г.

 


 

Visits: 0

Skip to content