Продължете към съдържанието

Тържествено в столицата бе почетена паметта на св. вмчца Злата Мъгленска

51599244588 a0e9d941e7 o scaledНа 17 октомври – 4 Неделя след Неделя подир Въздвижение, на светите Отци от VIIВселенски събор, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети енорията при храм „Рождество Христово“, кв. „Младост“ и отслужи Архиерейска света Литургия.

Посещението на храма и енорията бе във връзка с отбелязването паметта на св. вмчца Злата Мъгленска, параклис на която е изграден в криптата на храма и поради празника на св. Лука, който се отбелязва в същия ден, на 18 октомври, и поради други богослужебни отговорности, нейната памет бе почетена тържествено на 17 октомври.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, епископ Поликарп отслужи празнична света Литургия, в която съслужиха архимандрит Евтимий, архимандрит Силуан, игумен на Бистришкия манастир „Св. Петка“, иконом Димитър Генчев, предстоятел на храма, протойерей Лъчезар Вълков, протойерей Петър Кудузки, протодякон Иван Петков и дякон Никола Чочев.

Клиросното пение оглави г-н Никола Андонов, заедно със свои ученици и последователи.

Множество верни православни християни взеха участие в тържественото богослужение и с духовна радост, умиление, мир в сърцата и любов почетоха паметта на светата великомъченица Злата Мъгленска, духовна покровителка на храмовия параклис.

По време на светата Литургия епископ Поликарп пострига за четец, певец и свещоносец Божия раб Светослав.

След светата Литургия епископ Поликарп говори върху евангелското четиво – Притчата за сеяча и за живота и мъченичеството на св. Злата Мъгленска.

Той припомни за отговорността на всеки свещенослужител, такава каквато са я имали Светите Отци от VII Вселенски събор, и на верния народ, която имат пред Бога за опазване истините на вярата и Христовите повели. Епископът изтъкна, припомняйки, че това трябва да става с любов, братолюбие, смирение и грижа за спасение на ближния, с постоянство и най-вече личен пример, а не със злоба, завист, ярост и омраза – да се подхожда така както е подхождал Нашият Спасител и Господ Иисус Христос. Той призова всеки да отвори сърцето си и да създаде добра почва, та посятото от Господ Иисус Христос да даде стократен плод, който да бъде добър пример за света. Изтъквайки, в своята проповед, добродетелите на св. Злата Мъгленска, епископ Поликарп подбуди верните християни да и подражават и да се изпълват с умиление и любов, та чрез тях, по примера на светата мъченица, да стават победители над злото, дявола и неговите козни и да са проводници на Божията благодат, мир и са изпълнени с единомислие.

Той поздрави предстоятеля на храма, свещенослужителите, певците и верния народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх  Неофит и им пожела здраве, радост и мир.

Празникът завърши с уми на благодарност към Негово Светейшество и епископ Поликарп отправени от иконом Димитър Генчев, предстоятел на храма, който изрази задоволството, както своето, така и на верния народ, от това, че така тържествено и тази година, отново се отбелязва празникът на св. Злата Мъгленска.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 1

Skip to content