Продължете към съдържанието

Заупокойна св. Литургия, свещеническо опело и погребение на ставрофорен иконом Цанко Тотев

IMG00089 scaledНа 27 октомври в Лозенския храм „Св. Атанасий“ бе извършено опело и погребение на ревностния свещенослужител  – ставрофорен иконом Цанко Тотев, упокоил се в ранните часове на 25 октомври.

Многобройно църковно изпълнение се събра на опечалено събрание в Лозенския храм, за да изпрати в последния земен път ревностния пастир, добрия изповедник и усърдния молитвеник, построил и възстановил множество параклиси, храмове и манастири в Софийска епархия. Близки, роднини, духовни чеда и множество енорияши изпълниха църквата, построена с много труд и любов от отец Цанко.

Сутринта бе извършена заупокойна литургия, в памет на упокоилия се духовник. Тя бе възглавена от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, иконом Лазар Георгиев, предстоятел на храм "Св. Георги", кв. "Горубляне", свещеник Георги Марков, предстоятел на храм „Св. Атанасий Велики“, с. Горни Лозен, протойерей Георги Спасов, предстоятел на столичния храм „Св. Параскева“, свещеник Сергий Павлов, свещеник Георги Иванов, предстоятел на храм "Св. вмчк Георги" в с. Кокаляне, свещеници от Пловдивска и Невкопска епархия – духовни чеда на отец Цанко, дякон Никола Чочев и дякон Алексий Мулачки.

След края на литургията присъстващото духовенство, застанало край ковчега на упокоилия се духовник отслужи пълния чин на свещеническото опело. Храмът, изпълнен с опечалени роднини, енорияши и духовни чеда скърбеше за своя всеодаен пастир и наставник. Със запалени свещи в ръка всички вместо поздрав мълвяха: „Бог да прости отец Цанко!“.

В края на чинопоследованието, Белоградчишкият епископ Поликарп се обърна към опечаленото събрание с пастирско слово, в което изтъкна достойнствата на  свещеника и отправи към близките и присъстващите пастирски думи на съболезнование и утешение.

Събрали сме се в храма, за да изпратим с молитва, с псалмопение, с добри мисли новопреставилия се наш, обичан отец, приятел, брат, духовен отец – ставрофорен иконом Цанко. Той достойно извървя своя земен път като човек, като родител и като свещенослужител. Изпълни на дело църковното поръчение – достойно да върви по пътя на духовника и се утвърди като светъл пример в нашето църковно общество. Приел свещеническото служение в житейска зряла възраст, той изгради себе си като истински духовник, пропит от Христовото Евангелие, от Христовото благовестие и Христовите заповеди. Той служеше на Бога и на неговото словесно стадо със сърдечна чистота. Постъпваше в живота си така, както учи Иисус Христос – с любов към всеки, и с подобаващото снизхождение.
Поучаваше с благост, със смирение и търпение. И заради това усърдие Бог му даваше добри плодове. Заради неговите трудове и служение той бе обикнат и от църковното ръководство, и получи църковни отличия. Наистина е достойно негово служение! Честите сме, че в нашите дни имахме и ще имаме пример, който да ни вдъхновява да бъдем и вървим, според силите и възможностите, по пътя към Господа Иисуса Христа. Отец Цанко служеше на  Бога с умиление, с молитва и сърдечно извисяване. Изпращаме го с духовна радост и знаем, вярваме, че той ще намери място пред престола на Господа. Днес той отново ни призова да се радваме, както приживе ни съветваше, за да открием вечността и радостта в Бога. Нека подражаваме на добрината му и се стремим да го имаме за пример.
“ – каза в словото си епископът.

Той изказа съболезнование към роднините, духовенството и верния народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и се помоли Бог, по Своята велика милост да упокои отец Цанко и да го всели в Своето небесно царство.

След като близките се простиха за последен път с отеца, се изпълни чинът, полагащ се при погребение на духовник. Свещеници понесоха ковчега с тялото и го внесоха в св. олтар, за да обиколят с него св. престол. Така за последен път упокоилият се свещеник премина през царските двери и се отправи, придружен от цялото църковно изпълнение към гробното място, подготвено зад олтарната абсида на храм „Св. Атанасий Велики“, за чието изграждане той посвети всичките си усилия през последните десет години.

 Текст : Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 3

Skip to content