Продължете към съдържанието

Храмов празник отбелязва днес столичният храм “Св. Параскева”

20211028 112120 scaledНа 28 октомври Православната църква почита св. великомъченица Параскева от Икония. Светицата е една от трите мъченици с име Параскева (Петка) и е особено обичана и почитана от християните. Столичният и велелепен храм "Света великомъченица Параскева" на ул. "Г. С. Раковски" в този ден чества своя храмов  празник.

И тази година празникът бе отбелязан тържествено с архиерейска литургия, която бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с Негово Преосвещенство в богослужението взеха участие много предстоятели на софийски храмове и свещенослужители на Софийска епархия, сред които софийският протосингел архимандрит Василий, архимандрит Евтимий, предстоятелят на храма – иконом Йоан Чикалов, ставрофорен иконом Ангел Янъков, ставрофорен иконом Николай Георгиев, ставрофорен иконом Василий Сарян, иконом Гоце Христов, протойерей Стилиян Табаков, протойерей Георги Янев, свещеник Добрин Христов, протодякон Иван Петков, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп и дяконите Никола Чочев и Алексий Мулачки.

По време на литургията бе постриган за "четец и певец" шестгодишният Михаил, който ще помога на храмовите духовници.

Енориаши, църковни настоятели и гости се бяха събрали в църквата, за да отбележат заедно храмовия празник и да влязат в радостта на енорията. За молитвеното настроение на присъстващите допринесоха певците от смесения хор при храма, с диригент Нели Трошева, които с прекрасните си изпълнения затрогнаха сърцата на вярващите.

Вдъхновено слово за живота и подвига на св. великомъченица Параскева  произнесе епископ Поликарп, който припомни житието на светата девица и твърдото й изповядване на Христовата вяра.

"Св. Параксева Иконийска е населница на Царството Небесно. Тя и днес ни благовести да се изпълним със силна вяра към Господа Иисуса Христа – Небесният Жених на всяка една човешка душа. Да се изпълним с надежда, да се утвърдим в любов, да  покорим сърцата си в доверие към Спасителя и да отдадем нашите сили и възможности и целия си живот на Него….Св. Параскева е покровителка на този храм и този град, затова и е построен този храм. Нека Бог по нейните молитви да ни помага, да ни благославя, да вървим достойно по пътя Христов и завършим попрището си в радост, мир и духовно удовлетворение." – каза в словото си владиката.

От името на храмовото духовенство красив букет с цветя поднесе престоятелят отец Йоан Чикалов, който с топли думи приветства епископа. С гръмко многолетие завърши празничната богослужба, а епископът преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Видео: Любомир Върбанов
https://www.youtube.com/watch?v=yW_UTe-wjBQ

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content