Продължете към съдържанието

Обръщение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Българския патриарх Неофит по повод 700 години от Успението на св. Крал Стефан Милутин

1135599ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

С отеческа любов приветстваме и поздравяваме всички вас, които днес сте заедно в Божия храм, за да почетете молитвено светлата памет на дивния Божи угодник Стефан Милутин, от чието успение през настоящата година се изпълват седем столетия.

Светият крал Стефан, чийто мощи се покоят в Катедралния ни храм, е особено почитан и обичан както от своя сръбски народ, така и от нашия православен български народ. В смутни за нашите народи и за православната ни вяра времена Божията воля е била неговите свети мощи да бъдат приютени и съхранявани тук, от нашите предци, които с благоговение и много любов са ги пазели столетия наред, за да бъдат те слава на нашия днешен столичен град, упование и утеха за всички православни християни.

Отбелязването на годишнината от успението на свети крал Стефан е възможност за всички нас не само да почетем в единомислие неговата личност и неговото свято дело, но и да преживеем радостта от взаимното общение във вярата, да се укрепим и утешим в молитвения спомен за благоверния праведник и още веднъж да благодарим на Бога за това, че е дарувал на православните ни народи такива владетели. Към святост в Църквата Христова е призван всеки, в нея всеки чува Божия повик и повелята към съвършенството, независимо от мястото, което му е отредено в обществото, или от висотата на заеманата в него позиция. И това е един особено важен урок за всеки от нас. Всички ние, които сме приели светото Кръщение – за опрощаване на греховете и обновяване на живота ни, сме еднакво призвани съвършенство и святост.

Заедно с още много други просияли Божии угодници от сръбския и от българския род, свети крал Стефан и днес обединява нашите църкви, страни и народи, изпросвайки от Всеподателя мирни и благословени години за всички нас. Нека имаме и днес неговата вяра, ревността му по делото на Църквата и неизменното му упование в нашия Господ и Спасител, за да имаме и неговите свети молитви за нас пред Божия престол. Да пазим православната си идентичност и нашето православно братско единство, защото само по този начин ще успеем да побеждаваме изкушенията и изпитанията на света, в който живеем днес. Свято да пазим заветите на нашите свети предци, които са ни възпитавали и утвърждавали в единствено спасителната православна вяра, и да не се отклоняваме от нея нито наляво, нито надясно, за да бъдем с живота и делата си радост за тях – достойни за величието им наследници и приемници на техните боголюбиви дела.

По молитвите на Пресветата наша Владичица Богородица, на светия крал Стефан Милутин и на всички Свои дивни угодници, Господ Бог да милва и спасява всички нас!

Честит и благословен празник!

 

Обръщение на Негово Светейшество
Софийския митрополит и Българския патриарх Неофит

в деня на паметта на свети крал Стефан Милутин

30 октомври 2021 г., София

 

 

Visits: 0

Skip to content