Продължете към съдържанието

Тържествена вечерня в чест на 700 години от Успението на св. Крал Стефан Милутин

20211029 184132 scaledВечерта на 29 октомври, в навечерието на празника Успение на св. Крал Стефан Милутин, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена празнична архиерейска вечерня. Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Във вечерното богослужение, заедно с епископа съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, храмовото духовенство и множество предстоятели и свещенослужители на столични храмове.

В топлата октомврийска вечер десетки софиянци намериха пътя към празнуващия храм и се включиха в съборната църковна молитва към сръбския светец, който повече от пет столетия се покои в митрополитската катедрала.

Богослужението бе особено тържествено, тъй като тази година се навършват 700 години от Успението на сръбския Крал Стефан, удостоил се със светостта, заради верността си към Христовата вяра.

Църковните песнопения бяха изпълнени в източно-певческа традиция от хор „Св. Наум Охридски“ и клиросни певци от цяла София. Разположени на двете певници те бяха ръководени: дясната от д-р Андрей Касабов, а лявата от г-н Светослав Цеков. По време на вечернята бе осветено петохлебие, парченце от което епископ Поликарп раздаде на всички присъстващи.

В края на богослужението владиката се обърна към присъстващите с кратко слово и припомни добротворството на св. Крал Стефан Милутин, който по време на своя живот е изградил 40 св. обители и храмове – по един за всяка година от неговото царуване.

"Всеки един от нас е призван към святост, както каза в славото си Негово Светейшество днес, св. крал Стефан беше цар и господар, но украси своя живот не с войни, а с добродетели, с изпълнение на Христовите заповеди и се утвърди като истински пример за верните православни християни не само в България и Сърбия, но и в целия християнски свят.

Нека по неговия пример украсяваме душите си с добротели, с человеколюбие, милосърдие, любов един към друг и най- вече към Бога. Да преуспяваме за наше спасение и да не униваме, а и да носим кръста който ни е даден и така да станем населници на Царството Божие."

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и прикани вярващите и в утрешния ден, когато официално се чества паметта на просиялия сръбски Крал да го почетем с участие в съборното молитвено събрание.

 

Текст и заглавна снимка: Весела Игнатова

Снимки: Бехнам Сетайеш

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 


 

Visits: 0

Skip to content