Продължете към съдържанието

Маслосвет за боледуващите от COVID-19 бе отслужен край параклиса „Св. Георги“ в Александровска болница

2800c6c24e7428b985421872f4b49371На 4 ноември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит край параклиса „Св. Георги“ в Александровска болница бе отслужен маслосвет за здраве и изцеление на страдащите и боледуващите от COVID-19, и грижещите се за тях.

Поради високия брой на тежко болящи хора, бе решено да бъде отслужено едно от седемте Тайнства на Православната църква, наречено "Елеосвещение", което се извършва съборно /по възможност от 7 духовници), само над болни хора.

Последованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, викарий на Българския патриарх,  по чиято инициатива от 30.11. 2020 г. всеки месец, в параклиса "Св. Георги" се извършва молитва в подкрепа на боледуващите от COVID-19 и грижещите се за тях лекари, медицински сестри, болногледачи, санитари, медицински специалисти, доброволци, техни близки и всички други, които допринасят в пандемията с дело, и с молитва.

В последованието взеха участие още архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия и столични свещенослужители. В края на църковно последование епископ Тихон, с присъщия си плам и вдъхновено слово се обърна към присъстващите:
„Днес трябва да повярваме, на онези, които са посветили живота си на науката и грижата за хората… Ако имаш любов към ближния, съм своето дете, към своето семейство, поемаш своя риск, само за да бъде то извадено от опасността. Затова се молим днес, най-сърдечно, Господ да ни освободи от лекомислие, от себевъздигане и свое мнение, което не е основано на нищо друго, освен на прочетено нейде в интернет, там, където истината е заглушена. Тя, истината, винаги излиза, но пропуснатото време и вредите ги носим ние, който сме  били нехайни към нея…

Поклон пред тези, които лишиха семействата си и близките си, за да послужат на болните в продължение на много дни и часове. Благодарете – казва Господ, благодарете за всичко. Поклон пред тези, които се грижат за страдащите и болните!
…Днес всички са много загрижени дали ще могат да отидат във фитнес залите и дали ще могат да се забавляват в дискотеките. Пред лицето на смъртта искат да танцуват! Нека…Господ да се смили над техните грехове и да им даде разум! А на всички вас благодаря за съмолението, и нека Бог да благослови всички нас, и всички наши братя и сестри." – каза епископ Тихон и помаза с осветен елей всички присъстващи.

+++

ЕЛЕОСВЕЩЕНИЕ (МАСЛОСВЕТ)

Светото тайнство Елеосвещение е предназначено за тежко болните. В него болният се помазва с елей и получава от Бога благодатта на изцелението от душевните и телесни недъзи. То трябва да се извършва от 7 свещеника, но в крайна нужда може да го извърши и един. За това тайнство говори св. ап. Иаков: „Болен ли е някой между вас, нека повика презвитерите църковни и те да се помолят над него, като го помажат с елей в името Господне. И молитвата, произлизаща от вярата, ще изцери болния, и Господ ще го дигне; и ако е грехове сторил, ще му се простят" (Иаков. 5:14-15).
Видимата страна на тайнството се състои в помазване болния с осветен елей при произнасяне полагаемите се молитви. Помазването става 7 пъти. Четат се при това тайнство 7 откъса от Апостола и 7 от Евангелието. Невидимо над вярващия болен действа Божията благодат, която изцерява болестта, дава прошка на греховете и успокоение на съвестта. На Велики четвъртък това тайнство се извършва в храма за всички християни, които се нуждаят от Божия помощ за своите телесни и душевни недъзи.                                                                                    Из „Нашата вяра", СИ, 2005 г.


Текст : Весела Игнатова
Снимки: Десислава Кулелиева

Visits: 0

Skip to content