Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня с опело на св. Крал Стефан Милутин

IMG 8414 scaledТази година, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Софийска света митрополия, заедно с посолството на Република Сърбия в София и митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ организираха тържествено честване паметта на св. крал Стефан Милутин.

В настоящата 2021 г. се навършват 700 години от Успението на сръбския крал – светец, чиито мощи вече 550 години се покоят София. В специалната празнична програма, продължила осем дни, бяха включени редица богослужби и инициативи.

В чест на годишнината бе осветена новоизписана икона на св. крал Стефан Милутин, дар от сръбски християни, проведена бе свещеническа конференция, на която бяха представени доклади за живота и делото на сръбския държавник, организирано бе литийно шествие из софийските улици с тялото на светеца и бе изпълнен концерт в митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

В столични храмове и манастири, където временно са пребивавали светите мощи, бяха отслужени редица богослужения, които завършват с тържествена вечерня и литургия в деня, когато Сръбската православна църква отбелязва паметта му.

По този повод, вечерта на 11 ноември в столичната катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена архиерейска вечерня с опело на св. крал Стефан Милутин. Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Никанор, игумен на Църногорската обител „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, храмовото духовенство во главе с председателя ставрофорен иконом Николай Георгиев, редица предстоятели и свещенослужители на столични храмове, както и четирима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Църковните песнопения бяха изпълнени в източно-певческа традиция от хор „Св. Наум Охридски“ и клиросни певци от цяла София. Разположени на двете певници те бяха ръководени: дясната от д-р Андрей Касабов, а лявата от г-н Светослав Цеков.

На празничната богослужба присъства г-н Желко Йович, посланик на Република Сърбия в страната ни.

В края на богослужението владиката се обърна към присъстващите с кратко пастирско слово. В него той каза:

"Днес отново почитаме онзи, който благославя този велелепен храм и целия български народ, който снизхожда и към сръбския народ. Отбелязахме неговата памет на 29-30 октомври, тогава когато нашата църква почита неговото успение. Отбелязваме го и днес, и утре, когато св. крал се е представил в Господа, според календара, в неговата родина.  
Неслучайно правим това тържество, като предстоим отново пред неговото честно тяло. То е за да има единение, единство, за да има преклонение и духовна радост между народите.
Новият молитвен чин, направен в негова чест, по реда на опело на Господа Иисуса Христа и св. Богородица е последование, свързано с неговата прослава и достолепна годишнина.
Нека да си пожелаем тази молитвена служба да изпълняваме всяка година за духовна утеха на всички и за призоваване на светия боговенчан крал Стефан за молитвеното му предстоене пред Бога за нас.
Напоследък в много православни църкви подобно последование се написва за отци, които особено се почитат. Затова и ние със ставрофорен иконом Кирил Попов подготвихме такъв молитвен текст, който да ни събира пред св. крал Стефан Милутин и да ни възнася сърцата нагоре – така, както е пожелал св. крал. Нека по неговите молитви Бог да ни благослови и утвърди по духовния път.“ – благопожела епископ Поликарп и раздаде на всички присъстващи памуче с благоуханен елей, осветен при мощите на св. крал Стефан.

Негово Преосвещенство епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като прикани вярващите и в утрешния ден, когато официално  Сръбската православна църква чества паметта на просиялия сръбски крал, да го почетем с участие в съборното молитвено събрание.

 

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content