Продължете към съдържанието

Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за началото на Рождественския пост

patriarh Neofit

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Началото на Рождественския пост е още една благоприятна възможност за всички нас да се утвърдим в подвига на вярата ни, като се подготвим за достойно посрещане на Богомладенеца в деня на Неговото пресветло Рождество. Постът е време за духовно самовглъбяване, за смирение и усилена молитва – благословен период, който е премъдро определен от светата Православна църква с грижа за нашето духовно здраве, за утвърждаването и преуспяването ни в спасителната вяра, която изповядваме. Нека използваме това време като с усърдие според възможностите си следваме повелята на Църквата, за да можем в края на поста с чиста духовна радост да се поздравим с деня на Рождеството. Нека тези благословени четиридесет дни бъдат за всекиго от нас време за себеизпитване и духовен размисъл над дивното тайнство на Богочовечеството, време за милосърдие и за щедра благотворителност, за дейна загриженост за болния и бедния, за самотния и изоставения до нас, и за всяка възможна проява на онази жертвена любов, на която ни научи Сам Спасителят в дните на Своя земен живот.

С особена загриженост призоваваме днес към молитва и дейна любов към нашите лекари и медицински сестри, към медицинските работници и към всички онези, които вече втора година всеотдайно отдават своите сили и способности, а немалко от тях отдадоха и живота си, за да се грижат за нашето здраве в условията на разразилата се пандемия. Тази наша християнска любов и грижа към тях можем да проявим по
най-добрия начин, когато стриктно следваме техните експертни, професионални указания и препоръки за нашата безопасност и нашето телесно и душевно здраве, правейки всичко, което е по силите ни, за ограничаване разпространението на коварната зараза. Молим се за всички, които страдат и боледуват – за тяхното бързо възстановяване. Молитвата ни е и за упокоение на всички, които загубиха живота си – Господ да ги упокои в обещаното Си царство.

Нека Всемилостивият Бог щедро дарува на всички нас мъдрост и разсъдителност, любов към ближния и мисъл за другия, като ни избави от всеки егоизъм и високомерие, от всяка гордост и самомнение, от бича на днешното време – безчувсвеността към другия, които са най-мъчните препятствия пред нас по пътя ни към Христа и Неговото Царство.

Божественият Младенец, Когото с любов и трепетни вълнения очакваме в края и на този Рождественски пост, да ни дарува Своя мир и да ни укрепва със Своята благодат, да благославя всяко наше добро и полезно начинание и да ни предпазва от всяка беда и зло обстоятелство!

Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

Леки и спасителни пости!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

15 ноември 2021 г., София

Visits: 0

Skip to content