Продължете към съдържанието

Излезе от печат книгата „Подвижнически слова“ на пр. Исаак Сирин

Sv Isaak Sirin KoritsaЗаедно с учебника по Патрология Софийска света митрополия предлага на боголюбивите читатели и трето издание на „Подвижнически слова“ на преподобни Исаак Сирин, отпечатани с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Творенията на св. Исаак Сирин винаги са се ползвали с дълбоко уважение от подвижниците на вярата и благочестието. Преподобните отци Петър Дамаскин, Нил Сорски, Паисий Величковски и много други светии се позовавали на неговите поучения. За монасите от Света Гора словата на св. Исаак Сирин са били настолна книга, основа за духовен живот, неизменна част от традицията на светогорското монашество.

В своите слова великият духоносен подвижник разкрива собствения си духовен опит за хората стремящи се към висшата цел на човешкия живот – богообщение и спасение на душата.

Словата се предлагат в превод от изданието на Сергиево-Троицката лавра от 1911 г. Изминаха почти 20 години от първото издание на книгата, през които стана очевидна духовната полза, която читателите получават от нея. Споделяме мнението, че е добре преводът да бъде направен от оригиналния език – сирийски, на който е написана книгата. Ще се радваме, ако бъде направен такъв превод. А докато това се осъществи  предлагаме настоящия превод, направен през 2002 г. със съдействието на Зографското братство, който за момента удовлетворява духовните потребности на вярващите. Славянският превод на словата на св. Исаак Сирин е направен от преподобни Паисий Величковски. След него излиза руски превод, сверен с изданието на свети Паисий и с гръцкото издание на Никифор Теотокис, както и със сръбския превод и с текстове на латински език. По него е направен и българският превод на словата. Радостно е, че вече 20 години продължава интересът и търсенето на тази ценна духовна книга.

 

Изданието е с твърди корици, кожена подвързия, съдържа 91 слова, 472 стр. Цената е 22 лв.

 

Може да бъде закупена от църковните магазини, както и от Книжна борса Гара Искър, тел. 087 890 8244.

Visits: 0

Skip to content