Продължете към съдържанието

С вечерно богослужение в храм „Св. София“ бе почетена паметта на св. Климент папа Римски

51702742603 19df002750 o scaledНа 25 ноември Православната църква почита паметта на св. Климент папа Римски.

По този повод, на 24 ноември, в навечерието на празника в столичния старинен храм „Св. София“ бе отслужена тържествена вечерна служба в чест на св. Климент Римски.

Вечерното богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Йоан Карамихалев, протойерей Сава Кокудев, протойерей Васил Танев, протойерей Венцислав Попиванов, дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.

Клиросното пение бе изпълнено от църковни певци воглаве с д-р Андрей Касабов.

По време на богослужението бе изпълнен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение.

След вечерното богослужение епископ Поликарп произнесе проповед, в която запозна присъстващите с живота на св. Климент папа Римски. Говорейки за неговите добродетели, епископът призова вярващите да се изпълнят с неговата вяра, мъжество, жертвоготовност и всеотдайност в разпространение на Божието слово.

Епископ Поликарп поздрави верния народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела да бъдат винаги под покрова на свети Климент, първия Сердикийски епископ, и вървейки по неговите стъпки да бъдат достойни Христови чеда и последователи.

От две години в храма се съхранява частица от светите мощи на светеца, предоставени от Римския папа Франциск, която вярващите с благоговение и любов целуваха, и молейки се на св. Климент благодариха на Бога за благословението светецът да бъде отново в своя си град, сред своите духовни чеда.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 1

Skip to content