Продължете към съдържанието

Два нови локомотива на БДЖ потеглиха с освещаване и благословение

IMG039386 scaledНови два локомотива Смартрон вече са доставени в локомотивното депо в Подуяне и се подготвят за включването им в Графика за движение на влаковете на БДЖ.

С тях дружеството вече разполага с 15 нови локомотива в изпълнение на договора за доставка на общо 15 локомотива Смартрон със ДЗЗД „Сименс Трон”, чрез което БДЖ значително подобрява наличния си парк от подвижен състав, необходим за нормалното изпълнение на Графика за движение на влаковете.

Най-новите два локомотива Смартрон ще носят имената на българските владетели цар Константин Асен и цар Борис III.

Всеки един от тях разполага със специфичен QR код, при сканирането на който чрез мобилно устройство се появява информация за историята на владетеля, на когото е наименуван локомотива. Друга интересна подробност е, че на челото на всеки Смартрон е изобразена по една буква от глаголицата, което е своеобразен начин за популяризиране и съхранение на българските ценности и богата история.

В локомотивното депо в Подуяне днес беше отслужен молебен за освещаване на новите локомотиви за безаварийното им пътуване.

Водоосвещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“, протойерей Георги Черганов, предстоятел на столичния храм „Св. Йоан Богослов“ и дякон Алексий Мулачки.

Официален гост на освещаването на двата нови локомотива бе Негово Величество Българският цар Симеон II, който пръв задвижи локомотива, кръстен на неговия баща цар Борис III. Той разгледа новите придобивки на БДЖ и се запозна с оборудването, капацитета и обзавеждането на машините.

На освещаването присъстваха представители на Министерство на транспорта, г-н Любен Нанов, управител на БДЖ, г-н Георги Друмев, изпълнителен директор на Холдинг БДЖ ЕАД, зам.-кмета в направление “Транспорт и градска мобилност" на СО г-н Кристиан Кръстев и представители на различни институции и организации.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content