Продължете към съдържанието

С архиерейска св. Литургия света великомъченица Варвара бе почетена в столичния храм „Преображение Господне“

51722910902 4c2929aff9 o scaled

На 4 декември Православната църква чества паметта на св. вмчца Варвара и на св. преп. Йоан Дамаскин.
 
С особена тържественост столичният храм „Преображение Господне“, в квартал "Лозенец" отбеляза своя втори храмов празник, който е посветен на св. великомъченица Варвара. На нейно име в софийския храм е устроен параклис и от десетилетия се покои частица от светите й мощи. (Светинята е донесена в храма на 8 септември 1957 г.)
 
В празничния ден бе отслужена архиерейска св. Литургия, която с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
 
Заедно с него в съслужение взеха участие архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитската катедрала "Св. Неделя", протойерей Климент Харизанов и свещеник Борис Борисов от храмовото духовенство, митрополитският протодякон Иван Петков, дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.
 
Църковните песнопения на утренята и св. Литургия бяха прекрасно изпълнени от хор "Софийски псалти", ръководен от д-р Любомир Игнатов.

 
Почитта към св. Божия угодница Варвара винаги събира в този ден много богомолци от цяла София. Всички присъстващи с благоговейна почит пристъпваха към празничната икона и се покланяха на светата частица, поставена на специален проскинитарий, в северната средна част на храма, богато украсен със свежи цветя. Бе поставена за целувание и обща икона с образите на светците, които в този ден се честват от Православната църква – св. Йоан Дамаскин и св. Варвара.
 
По време на литургията епископ Поликарп ръкоположи за дякон на Българската православна църква благоговейния мъж Пламен Илиев, като му бе дадено духовното име Петър. Новият дякон е роден през 1987 г. в София. Средно образование получава в езикова гимназия, с разширено изучаване на румънски език. През 2018 г. придобива висше богословско образование в Богословския факултет на Софийския факултет "Св. Климент Охридски".
 
На службата също така владиката ръкоположи за свещеническо служение дякон Алексий Мулачки. Новият свещеник е роден през 1994 г. в град Делчево (Царево село), Р. Северна Македония. Завършва Духовна семинария в Скопие, а през 2014 г. кандидатства в Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ в София. Придобива висше богословско образование през 2020 г, а непосредствено след това записва магистратура, специалност „Литургия и музика“.
 
Проповед за празника произнесе викарият на Софийския митрополит, който припомни на присъстващите житието на нежната и красива девойка Варвара, която избрала мъченичеството за вярата си, пред личното си удобство и благоденствие.
 
"Да благодарим, че имаме такъв пример в духовния живот и да се помъчим да го следваме, като се изпълнят сърцата ни с духовната трепет на св. Варвара. Да послужим на Бога, Който да възпълни сърцата ни, и според нашите сили и възможности да Му отдадем целия си живот."
 
Владиката благодари на всички, които се трудят и пеят в храма и отправи благопожелания към многобройното църковно изпълнение, като преподаде патриаршеското, първосветителско благословение на кириарха на Софийска епархия – Негово Светейшество патриарх Неофит.
 
В знак на благодарност отец Василий Сарян отправи топли благодарствени думи към епископа за споделената богослужба, като измоли и от св. Варвара молитвено застъпничество пред Бога за народа ни в днешните изпитания.
 
Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 1

Skip to content