Продължете към съдържанието

В сeло Алдомировци тържествено отбелязаха паметта на св. Спиридон Тримитунтски

51740688992 fe3010675c o scaledНа 12 декември Православната църква почита паметта на св. Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец.

По този повод, в единствения храм на светеца в Софийска епархия, намиращ се в сливнишкото село Алдомировци, бе отслужена тържествена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, празничното богослужение в храм „Св. Спиридон“ в с. Алдомировци оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В богослужението съслужиха архимандрит Евтимий, протойерей Валентин Тупаров, предстоятел на храма, свещеник Иван Иванов, дякон Никола Чочев и дякон Петър Илиев.

Клиросното пение бе огласено от църковните певци Емил Първанов, Даниел Кутлев и Йоан-Петър.

На тържествената света Литургия присъстваха г-н Васко Стоилков, кмет на Община Сливница, г-н Милко Миланов, председател на Общински съвет Сливница, г-н Тодор Петков, кмет на с. Алдомировци и кметския наместник на с. Извор – г-жа Десислава Тодорова.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, като запозна вярващите с живота, делото и служението на свети Спиридон.

Той изтъкна неговите качества и достойнства и подчерта, че днес най-много от когато и да било имаме нужда от светлия му пример и насърчението да го следваме.

Засягайки в своето слово неделното евангелско четиво за притчата на поканените на трапезата, в деня на светите Праотци епископ Поликарп призова християните да не се оправдават с различни грижи, а да бъдат винаги част от духовния и богослужебен живот на Църквата, както това е правил винаги свети Спиридон, епископ Тримитунтски.

Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Приветствие към епископа, свещенството и гостите на празника отправи протойерей Валентин Тупаров. Той благодари чрез епископ Поликарп на Негово Светейшество за духовните грижи, съпричастност към енорията в с. Алдомировци и за неговата всегдашна подкрепа.

Празникът продължи с празнична обща трапеза в чест и памет на свети Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content