Продължете към съдържанието

С тържествена света Литургия и две ръкоположения в Кюстендил бе обновен храм „Св. вмчк Димитър Солунски“

51753856897 6bdf8c4027 o scaledНа 18 декември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в гр. Кюстендил се състоя духовно тържество по повод обновлението на храм „Св. вмчк Димитър Солунски“.

Обновлението и светата Литургия бяха отслужени и оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Генади Генадиев, предстоятел на храм „Св. Мина“ в гр. Кюстендил, иконом Светослав Григоров, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в гр. Кюстендил, иконом Даниел Хаджийски, предстоятел на храм „Св. Петка“ в с. Невестино, протойерей Виктор Мачай, свещеник Тодор Точев, свещеник Иларион Стоянчов, дякон Никола Чочев, дякон Мирослав Костов и дякон Евтимий Куков.

Молитвено участие в светата Литургия взеха инж. Александър Пандурски, областен управител на Кюстендил, г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, г-н Иван Андонов, председател на Общински съвет – Кюстендил, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, както и множество местни християни.

Песнопенията на светата Литургия бяха изпълнени от смесения хор при новообновения храм.

След цялостен основен ремонт на храма със средства, отпуснати по молба на Негово Светейшество патриарх Неофит от предишния редовен кабинет на Министерския съвет, бе извършено неговото обновление и храмът отново отвори врати, за да радва вярващите християни от града и околностите, както и да бъде духовен пристан и утеха за прибягващите към Бога.

Преди светата Литургия епископ Поликарп извърши чина на обновлението на храма и поръси със светена вода новообновения храм.

След това за иподякон бе постриган благоговейният мъж Георги Тасков от гр. Кюстендил, който впоследствие бе ръкоположен за дякон.

По време на светата Литургия за презвитер бе ръкоположен дякон Мирослав Костов от гр. Кюстендил.

Двамата нови духовници бяха приветствани от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, който им пожела да бъдат отговорни, мъдри, разумни, ученолюбиви и развиващи се постоянно, като всичко това да бъде в полза на личното им спасение и за благото на верния народ.

След тържественото богослужение епископ Поликарп произнесе проповед, в която запозна присъстващите християни с живота и служението на св. Модест, патриарх Йерусалимски, когото Църквата тържествено отбелязва на днешния ден.

Припомняйки живота на този велик отец на Църквата, епископ Поликарп насърчи присъстващите да му подражават в силната вяра, в постоянството в духовния живот, както и в Христовата любов и милосърдие.

По време на своята проповед той благодари на всички, които са се потрудили за осъществяването на цялостния ремонт на храма. Изказана бе благодарност към Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, г-н Бойко Борисов, г-н Паунов, кмет на Кюстендил, г-н Пандурски, областен управител на Кюстендил, г-н Младенов, секретар на Софийска митрополия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, както и към строителите на обекта. Епископът благодари и на всички, които със своята лепта са подкрепили това дело.

Белоградчишкият епископ Поликарп поднесе на архимандрит Исаак икона за храма с образа на св. великомъченик Димитър Солунски, за молитвен спомен и благословение лично от Негово Светейшество патриарх Неофит.

Думи на благодарност към Негово Светейшество от името на свещенството и верния народ, чрез епископ Поликарп, поднесе архимандрит Исаак. Той благодари за духовната грижа и любовта, с които Негово Светейшество прегръща цялата Кюстендилска духовна околия.

Празникът по обновлението завърши с освещаването на мозаечна икона на свети Димитър, вградена на западната стена на храма.

Освен ремонта на църквата е направен ремонт и на прилежащите паркови пространства около храма: нови алеи, нова чешма, възможност за достъп на инвалиди, разредена е растителността, което дава възможност храмът да е напълно видим за преминаващите покрай него, изградено е и външно осветление.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 3

Skip to content