Продължете към съдържанието

Жителите на с. Дивотино отбелязаха 150 години от построяването на своя храм

51756709578 e1c5a934b3 o scaledНа 19 декември – Неделя преди Рождество Христово, жителите на китното село Дивотино до гр. Перник отбелязаха 150 години от построяването на своя храм, посветен на Рождество Христово.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит достойната годишнина от построяването на храма бе уважена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който отслужи света Литургия в обновения храм на Дивотино. В богослужението взеха участие архимандрит Евтимий, протойерей Людмил Йорданов, предстоятел на празнуващия храм,  дякон Никола Чочев и дякон Евтимий Куков.

Клиросът бе огласен от свещеник Марио Михов, който с подобаващо сладкопение и дисциплина изпълни църковните песнопения на утренята и светата Литургия.

Празникът по отбелязването на 150 години храм „Рождество Христово“ бе почетен от г-н Симеон Трайков, кмет на с. Дивотино, от представители на различни организации и учреждения от селото и околността, както и от десетки благочестиви християни и много деца.

След тържествената света Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп отправи към присъстващите благо слово, като ги запозна с двете събития, които са събрали вения народ в храма – отбелязването на храмовия празник и 150 години от построяването на църквата.

В своята проповед епископ Поликарп подчерта за родословието на Спасителя и за трудовете на всички, които отдадоха своя живот и послужиха от Стария Завет отци и майки за идването на Сина Божий на света. Той изтъкна покаянието и добродетелите на верните Христови предци, които са пример за всички нас.

Говорейки за 150-годишнината на храма, епископът се помоли за всички, които са съградили този храм, за всички, които са служили, работили и са се молили в него през годините – за тяхно упокоение и вечен живот.

Молитва бе направена и за всички днешни дарители, служители на и при храма, щото Бог да ги пази, закриля и вдъхновява във всичко, което правят – да бъдат добър пример за хората.

Епископ Поликарп похвали верния народ за това, че присъства в храма, участва в духовния живот и предава вярата на подрастващото поколение.

Към всички дошли да почетат празника на селото Негово Преосвещенство отправи поздрав и благословение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като им пожела радост, мир и достойни Рождественски и Новогодишни празници.

Поздрав към епископ Поликарп поднесоха отец Людмил, кметът на селото и общественици.

От името на местното училище „Св. св. Кирил и Методий“ деца поздравиха всички в храма със специална Рождественска програма от стихчета и песни.

На всички присъстващи на тържеството бе подарена иконичка със сцената на Рождество Христово и паметен надпис в чест на 150 години от построяването на храма.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев
Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

https://youtu.be/nMs2cF798Zw

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content