Продължете към съдържанието

Архиерейска света Литургия и ръкоположение в столичния храм „Рождество Христово“на Игнажден

51758794498 8af79b5a97 bНа 20 декември, когато Църквата чества паметта на св. Игнатий Богоносец, т. нар. Игнажден, и отбелязва Предпразненство на Рождество Христово, в столичния храм „Рождество Христово“ в жк „Младост 3“ бе отслужена архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, иконом Димитър Генчев, предстоятел на храма, свещениците от храмовото духовенство – протойерей Симеон Змейков, протойерей Петър Кудузки, свещеник Иван Генчев от храм "Успение Богородично", свещеник Георги Марков, енорийски свещеник в с. Лозен и трима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Църковните песнопения изпълниха храмовите певци, ръководени от Никола Антонов, а множество християни от столицата споделиха молитвено радостта от днешния празник.

По време на св. Литургия за дяконско служение бе ръкоположен иподякон Димитър Кутлев, първороден син на отец Йордан Кутлев, свещеник при столичния храм "Св. Андрей".

Радостно е когато младежи, завършили Духовна семинария, усъвършенствали образованието си в Богословския факултет, пристъпват да приемат и духовно служение. Такива хора най-вече се възпитават в свещенически семейства, такъв е и иподякон Димитър, който е син на достоен столичен свещеник… За да възгори в сърцето на някой младеж пламъчето и стремежа да стане свещенослужител заслуга има не само семейството и приятелите, но и преподавателите, които със своя личен пример подтикват към това служение своите възпитаници“ – каза в словото си владиката преди да възложи ръце върху новия свещенослужител. Той благодари на г-н Любомир Игнатов, който като класен ръководител в Софийската духовна семинария е обгрижвал новия дякон още от детски години и го е подготвял за достойно приемане на свещеническото служение.

При ръкоположението цялото църковното изпълнение, сред които бяха съученици, състуденти, приятели и роднини на иподякон Димитър, гръмко и радостно възгласиха:„Достоен!“.

Новоръкоположеният дякон Димитър Йорданов Кутлев е роден на 17.08.1984 г. в София. Основно образавание придобива в ОУ "Хаджи Димитър" в столицата, след което продължава образованието си в петгодишния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", който успешно завършва през 2003 г. Придобива бакалавърска степен на висше образование през 2015 г. в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 2004 г. до днес е клиросен певец в столичния храм "Св. Андрей Първозвани", като подпомага клира и на други столични храмове. Като изряден църковен певец е част от хористите на певческа формация "Софийски псалти", в която участват отлично подготвени църковни певци.

В края на светата Литургия, за здраве и благословение, владиката освети благоукрасено коливо с образа на днес чествания св. Игнатий Богоносец и прочете молитва за освещаване на елей, с който да бъдат помазвани за телесно и душевно здраве болни християни. 

С проповед епископ Поликарп отправи празнични поздравления и благослов към духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като каза: "Да станем богоносци в сърцата и душите си, както св. Игнатий Богоносец!" Той пожела на новоръкоположения дякон "Бог да го дари със Своята благодат, мир и милост, за да бъде  изряден, благодатен и ревностен в своето служение".

Предстоятелят на храма иконом Димитър Генчев благодари от името на всички присъстващи за архиерейската служба на Негово Светейшество патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп и пожела на всички благодатни предстоящи празници и успешна нова година.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 6

Skip to content