Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит възглави празничното богослужение за Бъдни вечер в Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”

4CFCF3EC2C20B4A361FE27C3529AD3E4В навечерието на празника Рождество Христово Светейшият Български патриарх Неофит възглави утринното празнично богослужение, което се полага да бъде отслужвано на Бъдни вечер, в Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”.

Негово Светейшество съслужи с Техни Преосвещенства Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Василий, протосингел на Софийската св. митрополия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, началник на Отдел “Връзки с обществеността” при Св. Синод, архимандрит Васиан, представител на Руския патриарх у нас, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, йеромонах Мелетий, ставрофорен иконом Костадин Гаврилов, протойерей Антоний Милушев и др., както и протодякон Александър Нешев, протодякон Иван Петков и протодякон Деян Коруноски.

“Светът, в който живеем е същият както и в годините на земното служение на Спасителя – свят на страдание, болка и скръб, на злини и неправда. От мига на Боговъплъщението е посято семето на спасението, което трябва да дава плод във всекиго от нас – в нашите думи и дела, в живота ни според завещания от Христа Иисуса вечен и неизменен образец.

Този свят ще познае, че сме чеда Божии, които обичаме Бога и следваме Неговите повели. 

Само тогава, виждайки нашата любов, изразена не само на думи, но и на дела – оделотворени в милост и човеколюбие, във взаимопомощ и саможертва към всеки човек нуждаещ се от помощ, подкрепа и закрила, внимание и от искрена, нелицемерна любов”, каза в словото си Светейшият Български патриарх Неофит. Цялото слово на патриарх Неофит може да прочетете тук.

По време на богослужението новият министър-председател г-н Кирил Петков взе молитвено участие, заедно със семейството си. В края на утринната Кирил Петков влезе в олтара на Патриаршеската катедрала, където взе благословение от Светейшия патриарх Неофит. 

Богослужбата бе излъчвана и на живо в ефира на БНТ1.
 

Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Ангел Карадаков, Ангел Воденичаров

Материал: https://bg-patriarshia.bg/news/balgarskiat-patriarh-neofit-vazglavi-praznichnoto-bogosluzhe

Visits: 2

Skip to content