Продължете към съдържанието

Как се роди Иисус

5940197

Някога, много отдавна, чуден ангел се явил на една девица от Назарет, наричала се Мария. Той ѝ казал, че Дух Свети ще я осени и тя ще зачене и ще роди Сина Божий. Мария повярвала на думите му и приела да стане Майка на Божия Син. Тя по това време била сгодена за един осемдесетгодишен дърводелец на име Йосиф. Той бил вдовец и трябвало да пази нейното девство. Когато разбрал, че Мария е бременна, праведникът се натъжил, че не бил успял да я опази в чистота, и поискал да я напусне. Скоро обаче му се присънил ангел, който му казал да не се разделя с нея, защото Детето, което тя носела, било Син Божий. Така Йосиф останал с жена си Мария.

В онези дни римският император Август издал заповед да се преброи цялото население по градовете. Всеки бил длъжен да се запише в собствения си град. Йосиф и Мария тръгнали от Назарет към Витлеем, родния град на Йосиф. Мария всеки момент чакала Рожбата си. За жалост, всички странноприемници били претъпкани и нямало кой да ги приюти за през нощта. Наложило им се да отседнат в една пещера, където през студените дни пастирите прибирали овцете. Там, в яслите, при овцете, Мария родила Божието Дете Иисус Христос.

С Неговото раждане на небето изгряла чудна звезда. Tя показала пътя на трима мъдреци от Изтока, които дошли да се поклонят на Младенеца. Затова и ние слагаме звезда на върха на коледната елха, за да ни огрява в тази свята нощ. Ангел Господен известил за великото чудо и на овчарите, които пасели стадата си близо до града. „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“ – така пеели ангелите. Овчарите намерили Пресветата Дева Мария, Йосиф и Младенеца в пещерата и първи се поклонили на малкия Иисус. Оттогава на този ден целият свят празнува най-великия Рожден Ден – Рождество Христово.

Текст: Мони Илиева

Художник: Йоанна Даракчиева от гр. Любимец, 10 г.

Статията е публикувана в списание „Епархийски глас“, бр. 3/2021, с. 64.

Visits: 1

Skip to content