Продължете към съдържанието

В Драгоман тържествено бе отбелязан празникът на св. архидякон и първомъченик Стефан

51778472986 c7fe82f2a3 o scaledНа 27 декември Православната църква почита паметта на св. архидякони и първомъченик Стефан.

По този повод в град Драгоман, Годечка духовна околия, бе отслужена тържествена архиерейска света Литургия и бе почетен храмовият празник на църквата в града, посветена на Христовия св. апостол и архидякон.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, празничното богослужение възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка Духовна околия, архимандрит Евтимий, протойерей Петър Славов, свещеник Асен Асенов, предстоятел на храма, свещеник Алексий Мулачки, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение бе възглавено от столични църковни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов. Към клира се присъедини и йеромонах Макарий, игумен на Неделишкия манастир „Св. Атанасий Велики“.

Молитвено участие в празничното богослужение по отбелязване на храмовия празник на черквата в гр. Драгоман взеха и г-жа Лидия Банкова, зам.-кмет на община Драгоман, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, общински съветници и много благочестиви православни християни.

След богослужението епископ Поликарп се обърна с празнично слово към изпълнения с богомолен народ храм и запозна присъстващите с живота и мъченичеството на св. архидякон и първомъченик Стефан.

Той напомни на всички за силната вяра, за безграничната надежда, за съвършената любов, за търпението, мъжеството и добродетелността на светеца, покровител на Драгоман.

Изявявайки добродетелния и чист живот на св. Стефан, епископ Поликарп насърчи всички да му подражават, като изпълват живота си с такова съдържание, което да ги изгражда като достойни наследници на Христа Бога и ги подтиква към свят живот, който да ги направи истински населници на Царството небесно.

Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи и им пожела от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит здраве, избавление от всяко зло, както и достойно посрещане на новата 2022 година.

Празникът завърши с освещаването и раздаването на празничен курбан, за здраве и благословение на отбелязващите деня на св. Стефан.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content