Продължете към съдържанието

Василиева св. Литургия и Велик богоявленски водосвет в катедралния храм “Св. вмчца Неделя”

51801407351 6e5a34f9f0 o scaledНа 5 януари, денят преди големия Господски празник Богоявление, в столичната митрополитска катедрала „Св. вмчца Неделя" бе отслужена Утреня, Царски часове, Вечерня, Василиева св. Литургия и чинопоследованието на Великия водосвет.

Богоявленският водосвет е сред най-тържествените последования в православното богослужение. Той е един от двата Велики водосвета, свързани с Кръщението на Господ Иисус Христос, които се извършват само на 5-и и 6-ти януари. В него се възпоменава Христовото кръщение в река Йордан и освещаването на естеството на водата чрез потапянето в нея на Въплътения Бог. Църковната традиция за празника е постановила в този ден християните да спазват строг пост.

Продължителното богослужение бе тържествено отслужено в столичната митрополитска катедрала. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Българския патриарх Неофит то бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха софийският протосингел архимандрит Василий, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, протойерей Петър Славов и дяконите: йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиян Периклиев, дякон Никола Чочев, дякон Евтимий Куков, дякон Красимир Пеков и дякон Димитър Кутлев.

Църковните песнопения бяха изпълнени от д-р Стоян Малинов и протодякон Иван Петков. По време на богослужбата за "четец и певец" на БПЦ бе постриган благочестивият мъж Даниел Нунев.

След св. Литургия, в центъра на храма духовенството извърши последованието на Великия водосвет. Като преподаде патриаршеския благослов на Българския патриарх Неофит, епископ Поликарп се обърна към насъбралия се благочестив народ и каза:

"Нека в този ден, Водици, с пост, с духовно разсъждение се подготвим и се удостоим в утрешния ден да посрещнем празника Кръщение на Господа Иисуса Христа. Да обновим себе си, по думите на св. Йоан Кръстител, да се покаем и да мислим за онова, което е духовно, достойно, благодатно и благочестиво.

 

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Бехнам Сетайеш

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 1

Skip to content