Продължете към съдържанието

Архиерейска света Литургия в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“, гр. Дупница

IMG0009627834 scaledНа 23 януари – 14 Неделя след неделя подир Въздвижение, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“, гр. Дупница, беше отслужена архиерейска света Литургия.

Празничното богослужение оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия и предстоятел на храма, иконом Константин Стойчев, свещеник Иван Айдаров, дякон Никола Чочев и дякон Георги Граховски.

Църковните песнопения изпълниха свещеник Добри Добрев, свещеник Петър Очков и отец Ивайло Ханджийски.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори върху неделното евангелско четиво, свързано с Йерихонския слепец. Той подчерта за силната вяра, която е имал слепецът, както и стремежа и постоянството да послужи на Бога, като бъде полезен за разпространението на Неговото слово в света.

Епископ Поликарп подтикна вярващите да се обкичат със силна вяра и стремеж да се отдават на духовния живот – така, че да привличат със своя пример хора към Спасителя.

Владиката поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, щастие, радост, мир и благословена нова година.

Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия иконом Георги Паликарски благодари на епископа за благословението и радостта, с които ги е удостоил. Той помоли Негово Преосвещенство да предаде любовта и благопожеланията на духовенството от околията и верния народ за здраве, духовни сили и мир на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Епископ Поликарп и присъстващите в храма бяха поздравени с църковни песнопения в изпълнение на мъжкия хор „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, гр. Дупница.

Храмът беше пълен с верен народ, който беше дошъл, за да се помоли и изпроси от Бога велики милости.

Епископ Поликарп раздаде нафората, като благослови и приветства лично всички присъстващи на богослужението в храма на Дупница.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 1

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content