Продължете към съдържанието

Празникът на св. Сава Сръбски беше почетен в сръбското посолство в София

51846305644 22a0ab513f o scaledНа 27 януари, по Юлианския календар, Православната църква почита паметта на св. Сава Сръбски, небесен покровител на Сърбия, учител, просветител, наставник и отец на сръбския народ.

По този повод, в сградата на посолството на Република Сърбия в София за първи път беше организиран празник, посветен на свети Сава.

Празникът, организиран от Негово Превъзходителство Желко Йович, посланик на Сърбия в България, бе уважен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир „Св. вмчк Георги Победоносец“, протойерей Костадин Тренев и йеродякон Поликарп.

Празникът на св. Сава за първи път се организира в посолството по инициатива на посланик Желко Йович.

По време на тържеството в прослава на небесния закрилник на Сърбия и сръбския православен народ, посланикът представи още една инициатива, свързана с деня на св. Сава, връчване на грамоти на две личности: на гражданин на Р. България и гражданин на Р. Сърбия, които със своите трудове работят за единството и добруването на двата народа.

Първият, който беше удостоен с тази грамота за изминалата 2021 г., бе Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит – от българска страна, и г-н Даниел Радулович, управител на Цептер-България ЕООД – от сръбска страна.

Посланикът поздрави наградените и им благодари за доброто отношение и подкрепа към посолството и неговите инициативи.

Епископ Поликарп благодари на Негово Превъзходителство за уважението и признанието и заяви, че всичко това, което прави в своето служение, е не за да се търси благодарност и почест, а от добро сърце, стремеж за братско единение, мир, разбирателство и най-вече любов.

От името на Цептер, по инициатива на сръбския посланик, г-н Радулович подари на иконом Серафим Янев за двата центъра за рехабилитация на деца в гр. Елин Пелин и с. Горна Малина две мобилни системи за почистване на въздух (Цептер – PWC-570).

Отец Серафим благодари на посланика и дарителите за грижата и любовта към това важно социално дело на Църквата.

Празникът, посветен на св. Сава Сръбски, се утвърждава като празник в посолството, с надеждата да бъде продължен и от идващите дипломатически представители и администрации в посолството на Р. Сърбия в България.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 2

Skip to content