Продължете към съдържанието

В Драгалевския манастир беше отбелязана паметта на св. Георги Софийски Нови

51874219332 65259675d8 o scaledНа 11 февруари Българската православната църква почита паметта на св. мъченик Георги Софийски Нови.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм „Св. вмчк Мина“ в Драгалевския манастир „Успение Богородично“, беше отслужена празнична архиерейска света Литургия.

Паметта на св. Георги Софийски Нови се чества в светата обител, тъй като в нея се пази голяма частица от светите мощи на софийския светец.

Светата Литургия беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Алексий, ефимерий на манастира и епархийски съветник при Софийския духовен съвет, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир, свещеник Лука Китин, енорийски свещеник на Драгалевци, дякон Никола Чочев и дякон Димитър Кутлев.

Църковните песнопения бяха изпълнени от архимандрит Макарий, брат на Рилската света обител, протойерей Петър Славов, свещенослужител при столичния митрополитски храм „Св. вмчца Неделя“, свещеник Павел Димитров, енорийски свещеник на с. Бистрица, и свещеник Пламен Николов, енорийски свещеник при енорията на храм „Св. Николай “,  кв. "Бенковски".

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която сподели пред събралите се вярващи мисли за живота и мъченичеството на св. Георги Софийски Нови. Той призова християните да се изпълнят със силата на св. Георги, с неговата вяра, целеустременост в Христовия път и мъжество, както и да укрепят своята вяра от доброто свидетелство на вярата на мъченика.

Владиката благодари за организирането на празника на монахиня Серафима, игумения на светата обител, на архимандрит Алексий, ефимерий при манастира, на свещенослужителите, взели участие в литургията и огласили клира, както и на верния народ.

Негово Преосвещенство поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела по молитвите на св. Георги Софийски Нови Бог да им дава здраве, духовно преуспяване във всичко и да наспори дните им с благодат въз благодат.

За всички, взели участие в празника на св. Георги Софийски Нови, беше подготвена благословена трапеза.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 1

Skip to content