Продължете към съдържанието

Духовен помен в с. Байлово – четири години от кончината на дядо Добри

51879135003 58e34a1286 o scaledНа 13 февруари се навършиха четири години от блажената кончина на Добре Димитров Добрев (дядо Добри). Той почина в Кремиковския манастир на 103-годишна възраст.

По този повод в 16-а неделя след Неделя подир Въздвижение – на Митаря и Фарисея, в храм „Св. св. Кирил и Методий“ в село Байлово, където се намира гробът на добрия човек, беше отслужена архиерейска света Литургия.

Освен отбелязването на годишнината от блажената кончина на дядо Добри, беше почетен и един от храмовите празници на църквата – денят Успение на свети Кирил Славянобългарски, който се отбелязва на 14 февруари.

Светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Серафим Янев, предстоятел на храма, протойерей Георги Младенов от храм „Успение Богородично“, с. Горна Малина, дякон Никола Чочев и дякон Димитър Кутлев.

По време на богослужението, заради преминалия наскоро празник на свети Харалампий, беше направено и освещаването на мед. Предстоятелят на храма иконом Серафим Янев отглежда в региона на селото пчели и се занимава с производството на мед и пчелни продукти. Епископ Поликарп благослови пчелния мед, които беше раздаден на присъстващите в храма богомолци.

След светата Литургия, епископ Поликарп отслужи в храма и панихида за упокоението на дядо Добри, след което и заупокойна молитва за достойния българин и на гроба му в двора на храма, срещу църквата – до килията, в която пребъдваше в молитва и съзерцание.

В своята проповед, свързана с неделното евангелско четиво за Митаря и Фарисея, епископ Поликарп подчерта важността на смирението и даде за пример живота на дядо Добри, който показа себе си смирен и търпелив, и Бог го възнагради с благодатта Си и обичта на хората. Той подчерта, че Бог винаги изпраща на своите чеда добри примери като дядо Добри, за да видят, че духовният живот е за всеки и че и днес е възможно да бъдем чеда на Бога. Да живеем духовен живот, да постим, да се молим, да проявяваме човеколюбие и да се грижим за храмове и манастири.

Дядо Добри беше истински пример за подражание. Пример за вяра, човечност, любов, доброта, грижа за духовното и напомняне за вечното и непреходното.

Епископ Поликарп благодари на всички, които бяха дошли, за да почетат дядо Добри, и ги благослови от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Епископът призова присъстващите да не забравят добрия старец, а да го помнят и имат за пример в духовния път към спасението.

Преди светата Литургия епископ Поликарп пострига за четец и певец Божия раб Герасим от гр. Перник.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 1

Skip to content