Продължете към съдържанието

Вечерня в чест на св. Поликарп Смирненски бе отслужена в столичната митрополитска катедрала “Св. Неделя”

51896779692 ffb7fbe376 o scaledНа 22 февруари, в навечерието на празника на св. мъченик Поликарп, епископ Смирненски, в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“  бе отслужена празнична, архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечерното богослужение бе предстоявано от Негово Преосвещество Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В богослужбата взеха участие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеромонах Максим, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храма, духовенството при храма: ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, както и протойерей Васил Танев от храм "Св. София", протойерей Петър Славов, свещеник Лука Китин и дванадесет дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков, сред които йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от столични певци, ръководени от Светослав Цеков, които допринесоха за празничното настроение на десетките присъстващи християни.

В чест на празника, в центъра на храма бе поставен богато украсен със свежи цветя проскинитарий, на който бяха положени мощи на св. Поликарп Смирненски и икона на светеца.

По време на  вечернята бе отслужено последованието на петохлебието, парченце от което епископ Поликарп раздаде на присъстващите за здраве и благословение.

В края на богослужата епископ Поликарп се обърна към църковното събрание, като каза: "Тази вечер дадохме на начало на празника на един богоносен отец на Църквата – св. Поликарп Смирненски. На този празник се навършват  двадесет и пет години, откакто моят духовен отец ми даде името на св. Поликарп, който стана мой патрон и светъл пример в живота" – започна словото си владиката. Той разказа подробно житието на смирненския мъченик, който е извършил множество чудеса в живота си и мъченически е пострадал за Христа. В края на словото си той пожела:

"Нека се изпълним с вяра, с надежда и любов! Да подражаваме на св. Поликарп в мъжеството и в любовта! Да се припали нашето сърдечно кандилце, да се прелее в него истински елей и да загори още по-ярко, с трепет, с радост, с благоговение към Бога и към ближния. Нека имаме готовността да отдаваме ежедневно живота си на Бога и да се стремим да свидетелстваме Христовата вяра, да я показваме не само със слово, но и на дело, да бъдем съкровен пример за тези около нас!" – каза епископ Поликарп и преподаде благослов до всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрполит и Български патриарх Неофит.

Желаещите да се поклонят на мощите на св. Поликарп Смирненски и да поздравят епископ Поликарп ще могат да го направят и през утрешния ден на архиерейска св. Литургия, отново в храм „Св. Неделя“.

 

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

 

Visits: 0

Skip to content