Продължете към съдържанието

Опело и погребение на иконом Димитър Недялков от гр. Сапарева баня

51900497677 948d383239 o scaledНа 24 февруари бе извършено опелото и погребението на преставилия се на 21 февруари иконом Димитър Недялков от гр. Сапарева баня, Дупнишка духовна околия.

Опелото, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, свещенослужители от околията, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Опелото бе извършено в храм "Св. Георги" в Сапарева баня, кв. Гюргево.

След заупокойното последование епископ Поликарп произнесе траурно слово. Той говори за отец Димитър, за неговата светла личност и изтъкна неговите добродетели и качества.

Негово Преосвещенство изказа съболезнование към майката на покойника, съпругата, чедата, сродниците, духовенството и многобройното множество народ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

С общо прошение: Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му, той бе внесен в светия олтар и погребан в двора на храма, в който служеше като духовник близо 27 години.

***
 

Упокоилият се духовник е роден на 26 август 1957 г. в гр. Сапарева баня, в семейството на православните християни Владимир и Радка Недялкови. Завършва основно образование в родния си град, а средно придобива в близкия град Дупница.

Обучава се за свещенослужител в двугодишния паралелен курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", която завършва през 2007 г.

Задомява се с Камелия Георгиева Недялкова, с която имат две дъщери – Силвия и Анелия.

На 23 юли 1995 г. е ръкоположен за дяконско служение, а на 27 юли същата година – за свещеник, от Негово Преосвещенство Траянополския епископ Иларион.

Офикиран е за "протойерей" на 10 юни 2012 г. от Знеполския епископ Йоан, а на 26 май 2020 г. – за "иконом" от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

След ръкоположението и проведения свещенически стаж, той е назначен за енорийски свещеник в гр. Сапарева баня, кв. "Гюргево", както и за председател на църковното настоятелство на храм "Св. Георги" в града. Наред с това обгрижва и манастира "Св. архидякон Стефан" край Сапарева баня.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 1

Skip to content