Продължете към съдържанието

Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Втора неделя на Великия пост – на св. Григорий Паламà

EFC0710C24CBAB1BD9AFB684A87751E5ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Втората неделя на светия Велик пост е посветена на дивния Солунски архиепископ и Чудотворец Григорий Паламà. Този избор на Църквата не е случаен, защото подчертава изключителното значение на неговата богопросветена личност и непреходната стойност на богословското му наследство за православната вяра, на чието утвърждаване е посветил целия си съзнателен живот. Не би било пресилено, ако кажем, че тържеството на свети Григорий Паламà и неговото учение над латинското богословие в средата на четиринадесетото столетие е тържество и на самото свето Православие, което е не по-малко значимо за светата Църква от онова, постигнато през деветото столетие над иконоборството.

Останал в историята на Православната църква като изряден монах, архипастир и църковен богослов, свети Григорий Паламà е неизменен образец за преданост към Христа Спасителя и ревност по чистотата на вярата, която изповядваме и в която и днес продължаваме да се спасяваме. Неговият живот е неопровержимо доказателство за всички нас, че завещаното от Спасителя Господ, като път към вечния живот, не е непостижим идеал, а напълно възможно за този, който изцяло се е отдал на Христа – за да се уподоби на Него и да бъде удостоен с вечното блаженство в Царството на нашия Небесен Отец. С живота и трудовете си свети Григорий Паламà свидетелства и днес, че достигането до тази крайна цел на християнския живот започва още тук, в земното ни битие – в богообщението, на което всеки от нас е способен и от което никой не е лишен.

Заради това свое твърдо убеждение светият Солунски архиепископ е бил обект на осмиване и подигравки, на обругаване и преследване, но нито за миг не е позволил тези неща да го разколебаят или да го накарат да преосмисля и променя своето учение, което е извиращо от самите фундаменти на Благовестието и от опита на всички негови предшественици в християнския богоподражателен живот и подвиг. Животът, учението и заветът на светия Солунски архиепископ са безценно свидетелство за смисъла и крайната цел на всеки християнски живот. И днес свети Григорий Паламà продължава да удивлява и да преподава най-важния за нас урок – този по вярност и ревност към вярата и благочестието. И днес той продължава да ни води към охристовяването – като последна цел и единствено истински смисъл и съдържание на нашето съществуване, към богоуподобяването и обòжението, към това да бъдем жилища на Светия Дух, така че Бог да иска да пребивава в самите нас, въздигайки ни до богове по благодат. Защото е казано: „… ако някой Ме люби, ще спази словото Ми; и Моят Отец ще го възлюби, и ще дойдем при него и жилище у него ще направим“ (Иоан 14:23).

Нека имаме и ние любовта към Бога и ревността по православната вяра, които ни е завещал и Солунският светител Григорий Паламà. Да се опитваме според силите си да му подражаваме, да изучаваме неговото вдъхновено богословие, като претворяваме това богословие в живот, който да води към живот вечен. Да уважаваме и да ценим човешкия живот, включително и като категорично се противопоставяме на всяко негово насилствено отнемане, помнейки, че всеки човек е сътворен по Божия свят образ и е предназначен за богоуподобяване и живот вечен. Защото „Бог е създал човека за нетление и го е направил образ на Своето вечно битие…“ (Прем. Сол. 2:23), и отново Той „толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен“ (Иоан 3:16).

По молитвите на Пресвета Богородица, на Солунския архиепископ и Чудотворец Григорий Паламà и на всички Свои угодници, Човеколюбецът Бог да милва и спасява всички нас!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ
 ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Visits: 1

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content