Продължете към съдържанието

Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Благовещение на Пресвета Богородица

IMG 8240 scaled

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

С трепетно благоговение и преклонение пред дивния Божи промисъл посрещаме и тази година празника на Благовещението. Съпреживяваме удивлението на Пресветата Дева при вестта за отредения ѝ жребий, заедно със святото й послушание към Бога, и облажаваме нейната чистота, кротост и съвършена отдаденост на Неговата свята воля, с които тя се показа достойна да принесе човешкия дял в тайната на Боговъплъщението.

Днес е началото на нашето спасение“ пее в този празничен ден Църквата, и с това потвърждава вечната истина, че без осъзнатия избор и съгласие на Пресвета Богородица да участва в това богочовешко дело то нямаше да бъде възможно и ние нямаше да имаме надежда за избавление от греха и неговия горчив плод: смъртта. „Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти“ (Лука 1:38) – този решаващ отговор на Пресвета Богородица, изречен от нея без колебание, нито сянка на съмнение в благовестената ѝ чрез Архангела Божия воля, определя веднъж и завинаги съдбините на човешкия род и отваря за всички нас портите на Царството Божие, на нашето истинско небесно Отечество, където с много обич и бащинска нежност ни очаква любящият ни Небесен Отец.

Значимостта на случилото се в деня на Благовещението и необратимите следствия от него за човешката история и за съдбата на цялото Творение обуславят единствеността и неповторимостта на това дивно събитие. Затова днешният празник е толкова светъл и значим за паметта на светата Църква. Защото без съгласието на Пресвета Богородица, без нейното решително „да“, не биха били възможни нито Рождеството по плът на Сина и Слово Божие, нито Неговото Благовестие и встъпването на човечеството в Новия Завет с Бога. И най-важното: без възприетия от Пресветата Дева божествен жребий не би било възможно и онова най-решаващо, което Богочовекът – Господ Иисус Христос, стори за нас и нашето спасение: Неговите страдания, кръстна смърт и всепобедно Възкресение. Затова и днешният ден е ден на всемирна радост и дълбоко благоговение пред величието на онази, която е най-свидната и най-дивна рожба на човешкия род във всички времена, която ублажаваме, почитаме и славословим повече от самите ангелски войнства: По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Към нея прибягваме непрестанно в молитвите си, нейното застъпничество търсим и измолваме при всяко обстоятелство от земния си живот, защото познаваме силата на святото й ходатайство пред нейния Син и наш Бог – Господ и Спасител Иисус Христос. Особено усърдно и съкрушено изпросваме майчинското й застъпничество в последните дни, когато пред очите ни е цялата сила на злото, противопоставило един срещу друг два братски православни народа – в братоубийствена война, която вече месец отнема живота на безброй невинни жертви и руши граденото със столетия православно единство на братя по вяра и род, заплашвайки с унищожение целия свят.

На нея, Всесветата Божия майка, и на нейния божествен Син възлагаме в тези дни цялото си упование – да смирят сърцата на воюващите, да даруват мъдрост на онези, от които зависи прекратяването на това трагично кръвопролитие, и да събудят повторно братската любов, свързвала изконно тези православни славянски народи, като даруват мир на изстрадалата украинска земя и на целия свят.

По молитвите и небесното застъпничество на Пресветата наша владичица и Небесна царица Богородица и на всички отвека просияли в светостта Свои угодници, Господ Бог да ни дарува Своя мир и вечно спасение!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ
 ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

25 март 2022 г., София


 

 

Visits: 3

Skip to content