Продължете към съдържанието

Първа беседа в Обучителния център на Софийската света митрополия

0На 4 април, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит се проведе първата духовна беседа в Обучителния център на Софийската света митрополия.  С това събитие стартира инициативата на Културно-информационния отдел на Софийската света митрополия за провеждане на тематични разговори за честваните празници и евангелски събития, както и по актуални въпроси от духовния живот.

1Беседите ще се провеждат всеки понеделник от 18:30 ч. с предварително зададена тема.

Тази седмица темата бе: „Св. Йоан Лествичник. Стълбата към Небето“, във връзка с 4-та Неделя от Великия пост. Беседата бе водена от протойерей д-р Сава Кокудев, свещенослужител в храм „Св. София“ и преподавател в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а модератор на последвалата дискусия бе Пламен Михайлов, главен редактор в Културно-информационния отдел към Софийската света митрополия.

2На събитието присъстваха десетки християни от всички възрасти. Беседата започна с тържествено многолетствие в чест на свещеник Сава Кокудев, който отбелязва своят рожден ден на същата дата. Той сподели ценни слова за духовното приложение на книгата „Лествица“ от св. Йоан Синайски, прочете цитати от нея и припомни за благодатното време в средата на изкачването по подвига на Великия пост, когато именно честваме Неделята на светеца. Основната част от беседата можете да чуете в ефира на радио „Епархийски глас“ в делничните дни през седмицата от 18:00 ч.

3Следващата беседа в Обучителния център ще бъде посветена на честваната идната неделя св. Мария Египетска и ще се проведе на 11 април от 18:30 ч.

Обучителният център на Софийска митрополия се намира на ул. „Съборна“ №11, вратата вдясно от входа на старинната църква „Св. Петка“, по стълбите на последния етаж.

Текст: Пламен Михайлов

 

Visits: 1

Skip to content